При товарните автомобили използването на тягови батерии като източник на

...
При товарните автомобили използването на тягови батерии като източник на
Коментари Харесай

40-тонен електрически камион на Mercedes измина 1000 км само с 1 презареждане

При товарните коли потреблението на тягови акумулатори като източник на сила се смята за неловко заради огромното им тегло и внушителните им размери, които понижават потребния товар. Времето за зареждане също компрометира успеваемостта на работа, само че Mercedes-Benz е потвърдил, че неговият електрически камион eActros 600 може да измине до 1000 километра, спирайки единствено един път за презареждане.

Предпроизводствената версия на този 40-тонен електрически влекач с ремарке за дълги дистанции неотдавна съумя да измине 530-километров маршрут през Алпите от Германия до Италия, без да стопира за презареждане. На дестинацията транспортното средство е било по едно и също време разтоварено и са били заредени батериите му, чийто цялостен потенциал се чака да надвиши 600 kWh в серийната версия. След това камионът се отправил назад без да стопира още 530 километра. По този метод електрическият камион съумял да измине повече от 1000 километра за един ден, като спрял единствено един път, с цел да се зареди.

Според представителите на Mercedes-Benz, способността за изминаване на 530 километра с товар в планински терен се дефинира от ефикасна система за възобновяване на силата, защото зарядът на тяговата батерия може да се добавя отчасти при втурване. Между другото, това лято Mercedes-Benz eActros 600 беше тестван в Испания, където съумя да измине повече от 2000 километра при оптималната температура на околната среда от 44 градуса по Целзий. Всички бордови системи действаха вярно.

Mercedes-Benz eActros 600 има експлоатационен живот от 10 години и 1,2 милиона километра пробег, като употребява LFP тягови акумулатори. Те имат по-дълъг експлоатационен живот и са по-малко податливи на риск от пожар и обезпечават по-ниска компактност на предпазване на заряда от никел-кобалтовите акумулатори, както и по-добра търпимост на негативни температури.

Според същите данни на Electrek амбициозният съперник Tesla Semi също се е потвърдил като много добър във връзка с практичността. Този камион е показал дарба да измине повече от 1720 километра за един ден, с 3 зареждания, две от които са били по-кратки, а едно – по-дълго, по време на обедна отмора. Преходите без спиране продължиха сред 6 и 8 часа и в това отношение електрическият камион Tesla въобще не беше неуместен за метода на работа на лидера. Най-важното обаче е, че по пътя е имало задоволително мощни зарядни станции.

Mercedes-Benz ще създава както влекач, по този начин и корав вид на eActros 600 при стартирането му на пазара. Официалният му дебют ще се състои на 10 октомври (утре), а производството му се чака да стартира през идната година.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР