При тази ситуация Министерството на образованието и науката (МОН) насочва

...
При тази ситуация Министерството на образованието и науката (МОН) насочва
Коментари Харесай

МОН: Ако няма нова епидемична вълна, учебната година ще завърши присъствено

При тази обстановка Министерството на образованието и науката (МОН) насочва напъните си към обществената интеграция и наваксването на възможните просветителни пропуски при децата и младежите, които учиха в онлайн среда през нескончаем интервал от време.

Многобройни изследвания, в това число анализът на МОН от лятото на 2021 година, демонстрираха, че дългата изолираност в млада възраст води до проблеми с душeвността и трайни дефицити при общуването и консолидираното в колективи на по-късен стадий от живота. Именно с цел да компенсира тези отрицателни последствия от пандемията, при настоящия най-малък риск от болест не се планува изключително удължение на опцията за образование от разстояние в електронна среда (ОРЕС) отвън позволените от Закона за предучилищното и учебното обучение (ЗПУО) до 30 образователни дни по здравословни или други уважителни аргументи, удостоверени с документ.

За да се употребяват тези дни, медицинските аргументи би трябвало да са свързани със здравето на ученика. Директорът на учебното заведение има право да реши дали да допусне онлайн образование, поискано с други причини. Ако 30-те образователни дни в ОРЕС по ЗПУО са позволени от първия ден след пролетната почивка, те изтичат на 27 май т.г.

Родителите, които не желаят децата им да се върнат в учебно заведение до края на образователната година за по-големите възпитаници, могат да изберат сред други две форми на образование – независима и самостоятелна. Промяната става посредством заявление до шефа на учебното заведение.

Самостоятелната форма на образование включва независима подготовка и изпити за установяване на годишни оценки по образователните предмети от учебния образователен проект за дневна форма на образование. Самостоятелното образование се провежда след решение на експертна комисия, основана към съответното районно ръководство на образованието (РУО), в която се включва и представител на Агенцията за обществено подкрепяне.

Когато независимата форма на образование е определена по избор, изпитите по образователните предмети се организират в две сесии. В съответния случай би трябвало да се провежда изпитна сесия за втория образователен период, като се вземат поради и получените досега настоящи оценки на учениците.

За възпитаници със специфични просветителни потребности (СОП) формата на образование се предлага от екипа за поддръжка за личностно развиване в учебното заведение. Ученици със СОП, които се образоват в центрове за специфична просветителна поддръжка, не могат да преминат към независима форма.

Друга допустима форма за образование без ежедневен контакт с доста хора е самостоятелната. Тя включва самостоятелни образователни часове, а срочната и годишна оценка се дефинира въз основата на настоящо оценяване или посредством изпити. Индивидуалното образование се организира по самостоятелен образователен проект и график на образователните часове, одобрени от шефа. Индивидуалните образователни часове се организират в учебното заведение. Когато ученикът по справедливи аргументи не може да посещава учебното заведение, се позволява занятията да са в домашни или в болнични условия, а за възпитаници със СОП – и в център за поддръжка за личностно развиване.

Учениците, които преминат към независима или самостоятелна форма на образование, резервират предоставените им за безплатно прилагане учебници и образователни комплекти до края на образователната година.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР