При тазгодишния търг предложената сума за извършването на дейностите в

...
При тазгодишния търг предложената сума за извършването на дейностите в
Коментари Харесай

Десет жалби са подадени срещу търга за озеленяване на София за 65.4 млн. лв.

При тазгодишния търг препоръчаната сума за осъществяването на дейностите в период от три години е с 11 млн. лева повече - 39 млн. лева без Данък добавена стойност, до момента в който при този от 2016 година е близо 28 млн. лева

© Георги Кожухаров Опитът на Столичната община да наеме компании, които да се грижат за озеленяването на града през идващите три до пет години за 65.4 млн. лева (без ДДС), сигурно ще се забави, а може и изцяло да се провали. Причината е, че в Комисията за защита на конкуренцията са постъпили цели 10 тъжби против оповестеното в края на декември класиране на участниците в търга за поддръжката на паркове, градини и зелени площи към транспортни трасета и дървесни насаждения.

Поръчката е разграничена на 19 зони като любопитното в тази ситуация е, че за някои от тях са се появили нови играчи, които изместват досегашните компании, грижили се за озеленяването години наред.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Това е третият опит на общината да подписа такива рамкови съглашения за озеленяването на града, откакто предходните два - от 2016 година и 2018 година се провалиха. По тази причина наетите още през 2013 година компании не престават да правят съответните услуги с подновяващи се без конкурс едногодишни контракти.

Настоящият търг също така се разграничава от предходния по особеното систематизиране на зоните и по-високата цена поради множеството включени обекти и опцията за удължение.

Лигата на отпадащите

В конкуренцията, която стартира през април 2019 година, предложения подадоха общо 19 компании. До крайния стадий обаче са стигнали единствено 7 от тях, откакто останалите са отстранени. Отпаднала е даже общинската " Чистота Искър " заради повода, че " не е правила действия по засаждане на дървета и шубраци ". В същото време " Жиро–М ", която през минали години е отговаряла за поддръжката на няколко огромни парка в София, също не се е класирала поради изчезнала цена за машиносмяна на товарен автомобил.

Друг дълготраен реализатор, който този път не е имал шанс, е " Алдес " на Атанас Десов. Фирмата е държала максимален дял в озеленяването съгласно контракта от 2016 година, а в този момент не е определена за нито една позиция от общо 4-те, за които е подала оферта. Това се дължи на по-ниската сложна оценка, която е получила, спрямо съперниците си.

Последните ще бъдат първи

От друга страна, " Алверс Комерс " се е преборила за обслужването на най-вече зони - общо 4, до момента в който преди е отговаряла единствено за една. В нея съсобственик е Стоил Нановски, който пък до 2012 година е бил притежател на друга озеленителна компания - " Про плантс ". Сега тя е измежду финалистите и евентуално ще поддържа три зони, само че към този момент е благосъстоятелност на Александър Митков.

Ново е присъединяване и на " Титан БКС " (собственост на " Титан интернешънъл холдинг " на Димитър Борисов и Иво Иванов) и " Ди ес ес строй ". Първата ще поддържа зелените площи в Искър, Панчарево и Кремиковци, където прочее се грижи и за сметопочистването в консорциум с компания на братята Домусчиеви, и парк " Витоша ". " Ди ес ес строй " с шеф Димитър Славков пък ще дава отговор за зона 5 ( " Надежда ", " Връбница ", " Илинден " ) и " Изток - бул. Цариградско шосе ".

Три от дългогодишните играчи резервират каузи си. " Цветомания " в този момент е в консорциум с " Острум " и ще поддържа зони 1 (Средец, Оборище, Нови Искър) и 3 (Красна поляна, Люлин и Овча купел). " Грийнтаун " на Райна Иванова и " Комунална техника " на Николай Янакиев също остават в поддръжката на София, като първата усилва зоните си от 1 на общо 3.

С повече пари

Предложената от общината сума за осъществяването на дейностите в период от три години е с 11 млн. лева повече от предходния търг и доближава 39 млн. лева без Данък добавена стойност. От документите се вижда, че това най-вероятно се дължи на множеството обекти, които ще се поддържат - да вземем за пример, единствено в " Красна поляна " те са с три повече. Техническите условия също са повишени - употребяваните транспортни средства би трябвало да са единствено със стандарти Евро 5 и 6. Косачките за трева пък би трябвало да са по-мощни.

И за всеки случай

С опцията за удължение на договорите общината наподобява се презастрахова, с цел да не повтори същия проблем от преди четири години. Тогава поръчката за озеленяването беше спряна поради неприятна организация и София побърза да се измъкне от обстановката, като предложения старите компании озеленители да продължат да правят дейностите си в период от една година, без конкурс. Уговорката беше те да се грижат за озеленяването до подписване на нов контракт, " само че не в по-дълъг период от този на в този момент настоящите контракти ". И защото нов конкурс не беше извършен, най-вероятно общината е решила по лесната процедура да възобнови споразуменията още един път до момента в който организира сегашния търг.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР