При такъв тип бедствия като това в селата в Карловско

...
При такъв тип бедствия като това в селата в Карловско
Коментари Харесай

Д-р Бацелова заговори за опасни и тежки зарази след наводнението

При подобен вид бедствия като това в селата в Карловско има риск от чревни инфекции. Това сподели епидемиологът доктор Христиана Бацелова за утринния блок " Добро утро, България “ на Радио " Фокус “ . Тя посочи, че има и риск от инфекции, излъчени посредством захапване от комари.

" При наводненията, защото се нарушава организацията на сметосъбирането, сметоизвозването, това може да докара до разпространяване на чревните инфекции, техните бактерии и вируси. Разбира се, неналичието на чиста питейна вода, достъпът до чиста питейна вода е сериозен, което също води до разпространяване на чревни инфекции “, изясни тя.

Епидемиологът уточни и признаците, които се следят при сходен тип инфекции.

" При чревните инфекции това, което е най-рисково при предаване по време на бедствия, свързани с наводнения, това а вирусните хепатити А и Е, хигелози също. Реално при вирусните хепатити от време на време признаците се припокриват, а към този момент надлежно инфекционистът, въз основата на проучванията и опита си, преценя дали става въпрос за вирусния хепатит А и Е. Но като цяло имаме една доста нехарактерна изнемощялост, гадене, повръщане, диария, болки в корема, загуба на вкус, потъмняване на урината или пък изсветляване също е допустимо на изпражненията дотам, че да станат сиво-бели, болки в ставите и несъмнено, пожълтяване на кожата. Така че има ли подобен вид признаци или подозрение, би трябвало незабавно да се потърси здравна помощ “, посочи доктор Христиана Бацелова.

Тя обърна особено внимание и на ухапванията от комари, които съгласно нея също съставляват риск за популацията.

" При комарите казусът е, че те се развъждат във водните басейни. Имаме ли застояла вода, тя също ще бъде едно местообитание за размножаване на комарите. По тази причина е доста значимо бързо да се отводни цялата тази вода, която се е събрала. Риск за България съставлява Западнонилската тресчица. Тя се предава от ухапвания на комари. И единствено ще загатна, че до този стадий това лято в България няма регистрирани случаи на Западнонилска тресчица, само че пък има в нашите съседи. Като цяло за Европейския съюз случаите са 442, само че в Гърция има 118, в Румъния има 18, в Сърбия има 105, тъй че рискът да има и при нас разпространяване на вируса на Западнонилска тресчица е доста огромен “, съобщи епидемиологът.

Д-р Христиана Бацелова посочи, че и при болест, пренесена от захапване от комар, признаците са още веднъж болки в ставите, в мускулите, висока температура.

" Също може да има и повръщане и диария и има и присъщ обрив освен това заболяване, само че фактически множеството хора, да вземем за пример от 10 индивида 8 няма да проявят и симптоматика, тъй че болестта би трябвало да се търси, с цел да го записваме “, сподели още тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР