При студена зима нямаме резервни мощности, ако не дай си

...
При студена зима нямаме резервни мощности, ако не дай си
Коментари Харесай

Високо напрежение: Токът за бита е евтин и нямаме резерви за...

" При студена зима нямаме аварийни мощности, в случай че не дай си Боже някоя излезе от строя, не ми се мисли. Тогава най-вероятно министъра ще издаде заповед за прекъсване на износа ". Това сподели в NOVA Валентин Николов от БЕХ.

По тематиката за високите цени на тока ръководителят на енергийния холдинг посочи, че българските консуматори получават близо 3 пъти по-евтина електрическа енергия по отношение на пазарните равнища.

" Реалистична е прогнозата за скок на цената на тока с 20% от 1 януари, в случай че се запазят цените на интернационалните пазари, само че БЕХ ще издържи да компенсира потребителите ", добави той.

По думите му не можем да употребим на 100% контрактуваното количество азерски газ, заради обстоятелството, че не е подготвена гръцката връзка.

" Обещанието е, че до края на тази година ще бъде приключен, а доникъде на идната ще влезе в употреба. Няма закъснение от страна на БЕХ, то идва от изпълнителя. Те претендират за форсмажорни условия поради Коронавирус рецесията ", изясни Николов.

Според него битовите консуматори на газ, химическите комбинати и торовите фабрики ще усетят покачването, тъй като себестойността на продукта 60-70% е газ. Енерговносителите сега е значимо да бъдат доставени, макар цената.

" Фючърсите са за над 100 лева нарастване - с 16% нагоре. Въглеродните излъчвания и газа са скочили неведнъж, допустимо е нарастване на газа с 50%, само че се надявам да не се случи ", показа той.

Шефът на БЕХ акцентира, че Европейска комисия не слага условия да се откажем от въглищните централи, а единствено да не добиваме въглища в тях.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР