При среща с мечка най-важно е да запазим самообладание и

...
При среща с мечка най-важно е да запазим самообладание и
Коментари Харесай

Експерт: Ако срещнете мечка в планината не бягайте

" При среща с мечка най-важно е да запазим хладнокръвие и да не бягаме. Мечката е див звяр, макар че диетата й включва растителна храна, и едно тичане или придвижване би я предизвикало да преследва бягащия обект. Затова запазете успокоение, бъдете с лице към нея, само че не я гледайте право в очите, и постепенно, постепенно отстъпете обратно. Ако пък е на място, където тя не може да премине по – нататък, осигурете й място, където тя умерено да се отдръпна и да се почувства сигурна. " Това сподели в изявление за БГНЕС специалистът по фауна в Природен парк „ Витоша “ Никола Дойкин във връзка на тематиката с мечката в Белица, нападнала жена.

„ Най-важното е да създадем по този начин, че да не се срещаме с мечка или други диви животни, които биха могли да бъдат рискови за нас, като преди този момент би трябвало да известим за нашето наличие в гората. За задачата е нужно да подвигаме малко звук – един естествен диалог е изцяло задоволителен, с цел да бъдете чути от дивите животни и те да се отдръпват “, поучава специалистът. И прибавя, че Витоша е едно от местообитанията, където се срещат мечките. Заради пренаселеността на северната й част, кафявата мечка се среща най-често в южните елементи на планината.
 Жена нападната от мечка в Белица Жена нападната от мечка в Белица
33-годишна жена е била нападната от мечка в парка Белица в Рила, до момента в който бере гъби, съобщи кореспондентът на БГНЕС от района. Жената...

„ Някои от туристическите пътеки в планината минават през местообитания на мечки и надлежно е имало такива срещи, при които двете страни са поизплашени и след малко съзерцание всеки си поема по своя път и до момента не се е стигало до случай “, разяснява той и прибавя, че животните заобикалят срещите с индивида , тъй като множеството от тях не приключват добре за тях и когато такава намира се случи, то тя по-скоро е инцидентна. Дойкин изяснява, че зрението на мечките е едва развито поради местообитанието им , само че за сметка на това, те имат мощно развито подушване и слух . „ Човекът не се възприема от мечката като храна, а единствено за източник, към който може да бъде набавена храна “, акцентира специалистът и прикани къмпингуващите тук-там, където има диви животни да не хвърлят боклуци и хранителни такива към лагера, тъй като това може да притегли всевъзможни диви животни, освен мечки.

Никола Дойкин разяснява и самият случай, при който жена беше ранена от мечка край парка за танцуващи мечки в Белица. По думите му в тази обстановка няма вярно или неверно държание и прибавя, че една стара женска може да доближи сред 130 и 150 кг . „ Предните й лапи са извънредно мощни. С тях копае бърлоги, отбранява се и има много огромни нокти, които служат за намиране на храна и маркиране на дървета “, изяснява специалистът.

По отношение на настояването на кмета мечката да бъде отстреляна, той сподели, че сега тече написаната по закон процедура и ще се реши дали да бъде задоволено настояването на кмета или да се остави мечката да се отдръпна. От думите на Дойкин излиза наяве, че в годините обратно е било издавано позволение за отстрел на мечки, само че не може да допусна по какъв начин ще се работи в този случай. Независимо от решението обаче данните на Изпълнителната организация по околна среда и води демонстрира, че популацията на мечките у нас е намаляваща .

„ Генофондът на мечките е много добър, тъй че в случай че поставим задоволително грижи може да запазим постоянна популация и отсега нататък да им се радваме “, съобщи той. А другояче планината Витоша е дом на доста други животни, измежду които се срещат вълци, сърни, елени, язовци, лисици, диви свине, дива коза, която след доста старания още веднъж се завърна в планината, лалугер – европейски заплашен тип гризач, скален орел, орел змияр, риба главоч и доста други.
 Мечка стресна японски град, рани четирима Мечка стресна японски град, рани четирима
Мечка проникна на територията на авиобаза на японските военновъздушни сили в Сапоро, заяви Асошиейтед прес. След като се разходила св...

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР