При спазването на всички критерии за членство Европейският съюз трябва

...
При спазването на всички критерии за членство Европейският съюз трябва
Коментари Харесай

Гръцкият премиер: ЕС трябва да интегрира Западните Балкани до 2033 г.


При спазването на всички критерии за участие Европейският съюз би трябвало да се стреми да интегрира всички страни от Западните Балкани до 2033 година, споделя гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис  Кириакос Мицотакис Кириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 година във връзка на днешната среща на върха на Процеса за сигурност и съдействие в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) в Солун в изявление за „ Политико “, представено в Българска телеграфна агенция.

Мицотакис дефинира това като упорит, само че изпълним график и декларира, че първата стъпка в тази тенденция би трябвало да бъде разблокирането след две седмици в Брюксел на интеграционния развой на Северна Македония и Албания.

Гръцкият министър председател акцентира, че светът се е трансформирал през последните няколко месеца и се намираме в решителен миг, изключително за Западните Балкани и за цяла Югоизточна Европа. „ Време е Европейски Съюз да осъзнае екзистенциалното значение на интеграцията на този район в европейското семейство и да форсира уверено стъпките си за реализирането на тази цел, като стартира от Западните Балкани “, написа в публикацията.

След разпадането на Съветския съюз визията, което се наложи на Запад – и което по-късно се оказа наивно -  беше, че борбата за полезностите и идеалите е извоювана. Историята на Европа, която беше белязана с жестоки конфликти и двете международни войни, се смяташе, че дефинитивно е поела пътя на мира, благоденствието, съдействието и правовата страна, написа Мицотакис и добавя: „ Непредизвиканата, противозаконна и ужасяваща война в Украйна сподели по нечовечен метод какъв брой неоснователни са сходни възгледи. Въпреки че краят на Студената война беше един миг на огромна вяра и оптимизъм, в същото време той подхрани едно рисково утешение. Това е успокоението, за което в този момент плащаме висока цена и нямаме поле да се успокояваме още веднъж “, споделя гръцкият министър председател.

Той акцентира, че „ днешните срещи се организират по-малко от две седмици преди срещата ЕС-Западни Балкани в Брюксел и съвещанието на Европейския съвет, където биха могли да се вземат значими решения за района и за бъдещето на Европа. И Балканите, както доста пъти в историята си, още веднъж се намират на първата линия на конкуриращи се сфери на въздействие ", а „ под повърхността се усещат заплашителни разтърсвания “.

Мицотакис напомня, че през 2003 година, отново в Солун, Европейски Съюз предложи политическа визия за интеграция и предложи развой, който трябваше да докара до присъединението на Западните Балкани към европейското семейство. Според него обаче, след съвсем 20 години, присъединителният развой е станал още по-сложен и придирчив и фантазията е избледняла в очите на разочарованите и обезсърчени жители.

Затова Мицотакис счита, че държавите-членки на Европейски Съюз би трябвало да създадат смелата, само че нужна крачка да дадат осезаема вероятност и съответен период за осъществяване на уговорките си към страните от района, с която да основат доверие, че когато Европейски Съюз има визия, има желание и дарба да я осъществя.

Според него Европейски Съюз би трябвало да одобри и обстоятелството, че новият геополитически пейзаж постанова и една друга действителност, която включва и страни като Украйна и Молдова в вероятността на Европейски Съюз, нещо, което е отразено и в взаимната декларация, която се чака да бъде призната от ПСЮИЕ през днешния ден.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР