При щатно разписание от 140 души в момента в пазарджишката

...
При щатно разписание от 140 души в момента в пазарджишката
Коментари Харесай

Форсмажор: При 140 души щат в РЗИ останаха едва 70

При щатно разписание от 140 души сега в пазарджишката РЗИ работят едвам към 70 индивида. Логично е да се допусна, че те поемат натоварването и на изчезналите фрагменти, само че това не се отразява на възнагражденията им. Те са най-ниски от цялата система на опазването на здравето, доста от чиновниците вземат месечно суми, равняващи се на минималната работна заплата за страната – 510 лв..

Това стана мотив за следващия митинг на здравни инспектори, извършен през днешния ден, на професионалния им празник. В 12 часа след началото на обедната отмора съвсем целият разполагаем състав се събра пред постройката на ведомството и се причисли към проявата на неодобрение.

Искаме почтено възнаграждение и възстановяване изискванията на труд, заключи една от инициаторките на провата – Вили Славова. Тя получава 546 лв. бруто при 38 години стаж като контрольор. Дори да й дадат обещаното нарастване, ще вземе малко над 608 лв., а чистата сума ще бъде 540 лв.. Които след година отново ще се равняват на минималната работна заплата за страната. Затова едно от настояванията е възнагражденията в РЗИ да бъдат обвързани с най-ниския предел на приходите и да се усилват редом с него.

Според Вили Славова, и при най-хубаво предпочитание шефовете на здравни инспекции не могат да дадат на всички фрагменти по 18 % повече. Наредба на Министерството на финансите регламентира, че при по-ниска оценка от годишните атестации шефът няма право да дава нарастванията в цялостен размер. Недоволните считат, че тази разпоредба би трябвало да се анулира.

Вече получихме бюджета за тази година и занапред ни е ясно, че и при най-хубаво предпочитание при нас едва ли покачването ще е с 18%, споделя още Славова. От общата сума би трябвало да се отделят пари за двама или трима сътрудници, които излизат в пенсия. Полагат им се по 6 заплати и половина. Оставащите пари няма да стигнат за такова повдигане на възнагражденията.

Инспекторката споделя, че младежи съвсем не идват на работа в инспекцията, а в случай че някой се прилъже, след година-две напуща. За незаетите места се пускат състезания, само че доста постоянно не се явява нито един претендент или подават молби хора без ценз. Така част от позициите се заемат от експерти в напълно други сфери – преподавател по компютърни технологии, зъботехник, ветеринарни техници. Най-възрастната служителка е на 77 години, само че не е освободена, тъй като няма кой да поеме поста й.

Следващият митинг евентуално ще събере работещи в системата от цялата страта пред постройката на Министерството на здравеопазването. Прогнозната дата е първата събота или неделя след Великден.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР