При сегашните икономически условия нито една валута не може да

...
При сегашните икономически условия нито една валута не може да
Коментари Харесай

Защо никой не може да детронира долара?

При сегашните стопански условия нито една валута не може да постави завършек на превъзходството на зелените пари - нито юана, нито еврото, нито златото, написа френският стопански всекидневник Les Echos.

За да заобиколи глобите против Иран и да отговори на унилатерализма на Съединени американски щати, немският министър на финансите наскоро посочи опцията Европа да разполага със лична платежна система, самостоятелна от световната финансова мрежат Swift, по която се реализира по-голямата част от междубанковата връзка. Тези забележки, които идват след сходни изказвания на френските управляващи, са изненадващи.

Първо, Европа сама се сложи под финансовия надзор на Съединени американски щати, позволявайки де факто потреблението на данни от мрежата Swift след атентатите от 11 септември и подчинявайки се на условията на Вашингтон за надзор на финансовите потоци.

Европейците изцяло интегрираха извънтериториалния темперамент на американското право, което се трансформира в инструмент за икономическо владичество, както се вижда във Франция посредством продажбата на енергийния бранш на Alstom, глобите против BNP Paribas, аферата Alcatel-Lucent и други

Световният ред

Развитието на самостоятелна платежна система няма да промени нещата. Американската надмощие произтича на първо място от върховенството на $. Статутът на $ като съществена аварийна валута разрешава на Съединени американски щати да моделират икономическия ред както на тях им е комфортно, като им предлага въздействие на открито, повече еластичност във вътрешен проект и добра резистентност при финансови рецесии.

Съединените щати имат способността да дават платежни средства на целия свят, без това да води до спад в тяхната валута, както това се случва с други страни при утежняването на задграничните им сметки. В това се заключава смисъла на известната формула " недостиг без сълзи ".

Юанът?

В момента няма валута, която в кратковременен проект би могла да се конкурира с $. Юанът? За да резервира конкурентното си преимущество в износа, Китай е заставен да обвърже валутата си със зелената банкнота и да продължи да купува активи, деноминирани в долари. Въпреки възобновяването на комерсиалното напрежение и стягането на паричната политика на Фед, политиката на обменните курсове на китайските управляващи няма за цел да се промени значително, до момента в който стопанската система остане подвластна от износа и капиталовите разноски. Китай остава заклещен в " доларов капан ", който иронично способства за доминирането на зелените пари.

Еврото?

Въпреки концепциите на Франция при въвеждането на единната валута, еврото в никакъв случай не е било проектирано да се трансформира в противник на $. За да има същинска аварийна валута, една страна би трябвало да е подготвена да даде на света повече пари, в сравнение с е нужно, с цел да търгува с външния свят.

Тази позиция е в надълбоко несъгласие с меркантилистката просвета на немската буржоазия. По този метод немските парични управляващи уверено се опълчиха на интернационализацията на марката, към момента предпочитайки да реализират политики на потисната инфлация (както през 1930г.) или на дефлация(от началото на финансовата криза). Този немски " Свръх-Аз " продължава да въодушевява паричната политика на Европейската централна банка. Към това се прибавя и несигурността във връзка с финансовата архитектура на еврозоната, която, лишена от Обществения трезор и Централната банка в качеството си на заемодател от последна инстанция, не вдъхва същото доверие като $. След финансовата рецесия делът на еврото в запасите на централните банки е паднал и даже е по-нисък от сумата от европейските валути преди въвеждането на единната валута.

Златото?

Можем да съжаляваме за времето преди 1914 година, когато прецизният златен стандарт е обезпечил естествена дисциплинираност в бюджетите, ръководството на комерсиалните салда и в лихвените проценти. Но това би означавало, че модерните страни не одобряват към този момент да се намесват в ценообразуването, икономическата политика, заетостта, обществената отбрана, с други думи - химера...

Ето за какво европейците нямат доста принадлежности, с цел да отговорят на политиката на Тръмп. Впрочем в действителност ли го желаят? Америка е един от водещите експортни пазари на немската индустрия; страните от Източна Европа, по исторически аргументи, са по-ориентирани към Вашингтон, в сравнение с към Брюксел; политиките на стесняване на вложенията са натежали върху военните бюджети и вършат Европа по-зависима от НАТО. Преимуществото на $ е открито за дълго време. При тези условия стягането на паричната политика на Съединени американски щати ще има цялостен резултат.

Когато сами сте си предписали лекарство, би трябвало да го преглътнете, колкото и горчиво да е то.

Превод: Петя Михайлова
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР