При сблъсъци в Северно Косово в понеделник бяха ранени 30

...
При сблъсъци в Северно Косово в понеделник бяха ранени 30
Коментари Харесай

Наказателна санкция: САЩ изключиха Косово от програмата за военни учения Defender 23

При конфликти в Северно Косово в понеделник бяха ранени 30 бойци на НАТО и над 50 протестиращи.

Джефри Ховениер, дипломат на Съединени американски щати в Прищина, разгласи изключването на Косово от " Defender 23 " - стратегия за взаимни военни учения с присъединяване на повече от 20 страни, която стартира през април и би трябвало да продължи до края на юни в Европа.

" За Косово тези учения завършиха ", съобщи Ховениер пред публицисти в Прищина.

Съединени американски щати са посъветвали премиера на Косово Албин Курти да промени курса си на деяние, само че той е пренебрегнал това, написа сръбският вестник " Данас ".

Посланик Ховениер разгласи, че Съединени американски щати обмислят и други ограничения, и сега нямат " никакъв възторг " да оказват помощ на Косово в напъните му да получи по-широко интернационално самопризнание или прогрес към участие в Европейски Съюз и НАТО .

Споменават се и други ограничения, в това число възбрана за тръгване на публични лица от Косово за посещаване в Съединени американски щати, написа " Данас ".

Войниците от мироопазващите сили на НАТО в Косово (КейФОР) сложиха през днешния ден железни заграждения и бодлива тел към постройката на общината в град Звечан, Северно Косово, където след конфликти с косовски сърби бяха ранени към 30 бойци от интернационалната задача, заяви Танюг.

На място участват и представители на косовските специфични елементи.

Косовски сърби започнаха да се събират на митинг тази заран пред общината в Звечан, една от четирите в Северно Косово с най-вече сръбско население, където бяха определени за кметове косовски албанци.

НАТО реши през вчерашния ден да изпрати още 700 бойци в Северно Косово, с цел да помогне за успокояването на обстановката след конфликтите в понеделник, напомня Асошиейтед прес.

Ескалацията на напрежението стартира в петък, когато сърбите в Северно Косово се пробваха да попречат на неотдавна определените косовски албански кметове да влязат в общинските здания и да поемат отговорностите си. Косовската полиция употребява тогава сълзотворен газ, с цел да разпръсне събралите се и да пусне новите чиновници в офисите. Същия ден сръбските войски по границата с Косово бяха приведени в нараснала подготвеност.

В понеделник, когато косовската полиция употребява още веднъж сълзотворен газ, с цел да разпръсне протестиращите сърби в Звечан, се стигна до конфликти, при които бяха ранени към 30 бойци от КейФОР и към 50 косовски сърби.

Косовските сърби не признават оповестената през 2008 година самостоятелност на Косово и към момента гледат на Белград като на своя столица. Сърбия също не признава независимостта на Косово. Сърбите в Косово бойкотираха локалните избори през април и претендентите от албански генезис завоюваха изборите в четири общини, обитаеми най-вече със сърби - Звечан, Лепосавич, Зубин Поток и Северна Митровица. Избирателната интензивност бе 3,5 %. Сърбите приканиха косовското държавно управление да в профил албанските кметове от кметствата и да допусне локалните администрации, финансирани от Белград, да се върнат към отговорностите си.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР