При съвместната операция на ГД „Национална полиция“, ОДМВР-Плевен, Дирекция „Жандармерия“

...
При съвместната операция на ГД „Национална полиция“, ОДМВР-Плевен, Дирекция „Жандармерия“
Коментари Харесай

Групата за ало измами действала от началото на 2018 г., нейни жертви били предимно възрастни хора или току-що навършили пълнолетие

При взаимната интервенция на Групово дело „ Национална полиция “, ОДМВР-Плевен, Дирекция „ Жандармерия “ и Специализираната прокуратура, извършена през вчерашния ден е разрушена една от най-големите групи за телефонни измами, заяви на брифинг в ГДНП прокурор Сийка Милева.

В него участваха още зам.-директорът на ГДНП старши комисар Николай Хаджиев, наблюдаващият прокурор Евгения Деянова и началникът на бранш „ Измами “ в ГДНП основен контрольор Златка Падинкова. Според събраните доказателства, групата е работила от началото на 2018 година Иззети са голям брой материални доказателства, открит е и ръководителят на групата. 8 души са привлечени като обвинени, като всички те са осъждани за разнообразни закононарушения. Предстои на следващия ден да бъде импортирано искане за налагане на непрекъсната мярка „ Задържане под стража “, сподели наблюдаващият прокурор Евгения Деянова.

Според данните от процеса на следствието, групата е употребила познатия механизъм на деяние - участниците се показват за полицейски чиновници и търсят подпомагане от жителите при "провеждане на интервенция ".

Всичките членове на групата нямат нито един ден трудов стаж, само че с незаконната си активност са си обезпечили 8 първокласни автомобила, огромни къщи, скъпо имущество и ежедневни разноски, които надвишават междинната пенсия. Жертвите на групата са най-вече възрастни хора или преди малко навършили пълноправие, сподели наблюдаващият прокурор Евгения Деянова. Анализът досега демонстрира, че главно жертвите им са хора, които живеят отдалечено от фамилиите си.

Началникът на отдел „ Измами “ в ГДНП основен контрольор Златка Падинкова заяви, че е изяснено е, че групата работила от територията на Румъния, като са употребени румънски СИМ-карти. Тя добави, че в северната ни съседка сега се готви смяна, която ще направи невероятно пазаруването на предплатени СИМ-карти без да се изисква персонален документ.

В резултат на целенасочените дейности на полицията и прокуратурата за първите 7 месеца на 2019 година се откроява трайна наклонност за понижение на случаите на телефонни измами с 33%, сподели зам.-директорът на Групово дело „ Национална полиция “ старши комисар Николай Хаджиев. От началото на 2019г. до края на месец юли са регистрирани 459случая на измами, за същия интервал на 2018 година те са били 688. В същото време е увеличена ракриваемостта - 23% по отношение на близо 14% за миналата година. „ Данните демонстрират, че целенасочените дейности на полиция и прокуратура по неутрализирането на такива незаконни групи, специализирали се в осъществяването на сходен тип закононарушения дава резултат “, съобщи старши комисар Хаджиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР