При разкопки на място на сревно селище в България археолозите

...
При разкопки на място на сревно селище в България археолозите
Коментари Харесай

Археолози откриха край Провадия уникална маска на извънземно

При разкопки на място на сревно населено място в България археолозите са разкрили праисторическа маска, която е събрала в себе си чертите на човек и животно.

Тя наподобява изумително на облика на извънземните, пресъздаден от научната фантастика.

Както оповестява Archaeology in Bulgaria, глинената маска, изобразяваща лицето на митично създание без устни, датира от V-тото хилядолетие преди нашата епоха.

Тя е била открита от археологическа група под управлението на проф. Васил Николов наоколо до град Провадия.

Archaeology in Bulgaria разкрива, че артефактът е съпоставен с "извънземен в галактически костюм ".

Действително, странната маска, съчетаваща в себе си чертите на животно и човек, припомня пришълеца от научно - фантастичния филм.

Разкопките са били извършени на най-стария солодобивен център в Европа, датиращ от 5 – 4 хилядолетие прочие Хр. и трансформирал се в първия праисторически град на континента.
Обектът е ситуиран край днешния град Провадия и се изследва от години.

Заради пандемията от Covid-19, това лято работата на археолозите стартира по-късно, само че пък сезонът се оказа извънредно сполучлив.

Древният керамичен предмет е с триъгълна форма и съставлява антропоморфно изображение на човешко лице. Прилича доста на маска. В горната й част има къси израстъци, сходни на стилизирани уши.

Освен това предметът е с две дупчици, които най-вероятно са служили за окачване. Очите на маската са елипсовидни, изписани са вежди и е загатнат нос. Ала най-странното е, че въпросното човекоподобно лице няма и помен от уста.

Предполага се, че предметът е бил знак на висок статус в публичната подчиненост.
Учените считат, че артефакта е от интервала на късния енеолит и е основан към 4000-та година преди нашата епоха.

Има и съмнение, че това в действителност не е маска за лице, а дрънкулка или талисман, който е бил носен на гърдите и е обвързван с култа към Слънцето.

Археолозите означават, че част от чертите на лицето са били направени чрец резба, а други - усърдно полирани.

"Гледайки в очите на маската, безусловно усещаш силата, превъзходството, мъдростта. Любопитното е, че в случай че гледаш маската от друг ъгъл забелязваш и следите от страсти.

Вероятно това е била задачата на създателите на маската, които са желали да подскажат нещо.

Така или другояче този бисер измежду находките ни е нещо неповторимо ", настояват откривателите.

Най-старият солодобивен център в Европа (5500 – 4250 година прочие Хр.) е първият праисторически градски център на нашия континент (4700 – 4250 година прочие Хр.).

Състои се от индустриален солодобивен център с обредни ями, неукрепено и следващо укрепено с каменни стени населено място (цитадела), ритуално поле (ямно светилище), некрополи и към този момент неразучен индустриален керамичен център. Заема повърхност към 300 дка.

Възникването и развиването на комплекса са директно свързани с най-голямото и в действителност само находище на каменна сол на Източните Балкани, така наречен Мировско солно находище, върху което се намира.

Междувременно стана ясно, че Провадия – Солницата е със 100 години по-стара, в сравнение с беше датирана до момента.

Това сподели проучване в Глазгоу, заяви ръководителят на разкопките чл.-кор. Васил Николов, който сподели част от новите открития пред публицисти. Проф. Николов изясни,че са открити забавни керамични съдове и други артефакти.

Освен укрепителните системи са изследвани и жилищните здания, измежду които две къщи.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР