При ръст на БВП за последните три години от 18%,

...
При ръст на БВП за последните три години от 18%,
Коментари Харесай

НАП: Дори разваляме сделки, за да събираме ДДС

При растеж на Брутният вътрешен продукт за последните три години от 18%, растежът на приходите е 33% и това потвърждава положителните резултати за изсветляване на стопанската система, твърди Галя Димитрова, изпълнителен шеф на Национална агенция за приходите.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Държавата пропуща Данък добавена стойност за стотици милиони годишно

Начисленият след проверки от Национална агенция за приходите индиректен налог за последните 17 години е за 16.2 милиарда лева, над една трета от сумата е класифицирана като несъбираема
20 мар 2018
Търговците към този момент ще са задължени да употребяват единствено утвърден от Национална агенция за приходите програмен продукт за ръководство на продажбите
1 мар 2018
Национална агенция за приходите пусна обществен лист с обекти, които ще запечата

В листата може да се прави информация за всеки обект, в който органите по доходи на Национална агенция за приходите са открили данъчни нарушавания
2 яну 2018 Данъчните настояват, че вършат проверки за определяне на солидарна отговорност и даже скапват покупко-продажби с активи и дялове на фирми-длъжници към страната за да понижат Данък добавена стойност измамите. В резултат на сходни проверки да вземем за пример през предходната година са открити спомагателни 217 млн. лева изискуем индиректен налог. Солидарната отговорност се носи от шефовете или други членове на органи на ръководство на компании, които имат непогасени в период данъчни и осигурителни задължени. До опцията се прибягва когато сдружението не има имущество или активи, върху които да се наложат обезпечителни ограничения.

Не 16, а 6 милиарда

Данъчните влязоха в пояснителен режим откакто стана ясно, че несъбраният Данък добавена стойност от влезнали в действие ревизионни актове е в размер на стотици милиони левове годишно. Общо за интервала 2000 - 2017 година сумата е съвсем 5.8 милиарда лева, а справката показа гражданско съдружие " Боец " след получен отговор от Национална агенция за приходите по Закона за достъп до социална информация. Някои медии и политици обаче използваха друго число - на общата сума на начисления след проверки индиректен налог за същия 17-годишен интервал, който е 16.2 милиарда лева Християн Митев от " Обединени патриоти " даже съобщи пред " Хоризонт ", че парламентарната комисия за наблюдаване на приходните организации ще извика за чуване представители на Министерството на финансите и на Националната организация за приходите поради данните.

Мерките на Национална агенция за приходите

" Въведохме специфична система за предварителна защита преди и след регистрация на закона по Данък добавена стойност което стопира регистрацията на измамници. Ежемесечно се следят данните за подадените заявления и специфичен програмен продукт търси несъответствия ", съобщи Галя Димтрова, изпълнителен шеф на приходната организация.
Тя добави още, че от този месец териториалните шефове упражняват засилен мониторинг върху звената за надзор по места. Голям резултат давало и съдействието с ГДБОП, Министерство на вътрешните работи, прокуратурата, където има командировани чиновници на приходната администрация.

От Национална агенция за приходите допълват, че за последните 10 години събраните от тях доходи порастват с 50% по-бързо в сравнение с нараства Брутният вътрешен продукт. " Над 93% от нововъзникващия дълг се събира в границите на годината, има съществено и очевидно усъвършенстване и на доброволното заплащане на налози, и на насилственото събиране ", споделят от приходната администрация. По техни данни на последна правосъдна инстанция Национална агенция за приходите печели над 85% от делата за данъчно-ревизионни актове.

Междувременно в одитната стратегия на Сметната палата тази година е заложена и инспекция на успеваемостта по събиране на приходите от Данък добавена стойност на Национална агенция за приходите. Тя към този момент е почнала и би трябвало да свърши в края на юни. Групата към " Инерком " - без данъчни нарушавания все още

Към момента няма открити нарушавания на компаниите от групата на " Инерком ", заяви изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Галя Димитрова. В момента тече данъчна инспекция на кандидат-купувача на българските активи на CEZ. " Ние вършим разбор на данните от тези компании, само че във връзка на договорката - би трябвало да е налице договорката, с цел да можем да проверим всички условия, свързани с нея ", съобщи Галя Димитрова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР