При ръст на брутния вътрешен продукт за последните три години

...
При ръст на брутния вътрешен продукт за последните три години
Коментари Харесай

НАП обясни за злоупотребите с ДДС за 16 млрд. лв.

При растеж на брутния вътрешен артикул за последните три години от 18%, данъчните приходи в България са нарастнали с 33%, заяви на конференция през днешния ден Галя Димитрова, изпълнителен шеф на Националната организация за приходите.

От 2000г. до 2017 година са събрани към 200 милиарда лв. за бюджета, уточни тя. През 2017 година Национална агенция за приходите е събрала с към една трета повече пари, в сравнение с през 2014 година, добави тя (през 2014 година беше регистриран спад с 3% на постъпленията за първи път от финансовата рецесия, както и рекорден дял на несъбраните вземания – бел. ред.)

Според Галя Димитрова регистрираните от самата нея пред гражданското съдружие по Закона за достъп до социална информация, 16 милиарда лева, не са несъбрани доходи от Данък добавена стойност от 2000 до 2017 година, а сумата на всички разкрити злоупотреби с налог добавена стойност за интервала.

Включително 5,8 милиарда лева милиарда лв. непогасени отговорности, от които 5,4 милиарда лева са несъбираеми или мъчно събираеми, тъй като са дължими от лица, които не имат никакво имущество.

Анализът на Национална агенция за приходите по години демонстрира, че през 2017 година несъбраното Данък добавена стойност е четири пъти по-малко от това през 2011 година

„ Тези данни не са загадка, а се регистрират годишно. Данък добавена стойност измамите не са български феномен, а общ проблем на Европейски Съюз. Само за година Европейският съюз губи 150 милиарда евро от несъбран Данък добавена стойност. За 2015 година по този индикатор след България има седем страни от Европейски Съюз измежду тях са Португалия, Румъния и Италия”, акцентира Димитрова.

„ Ние въведохме специфична система за предварителна защита преди и след регистрация на закона по Данък добавена стойност което стопира регистрацията на измамници. Ежемесечно се следят данните за подадените заявления и специфичен програмен продукт търси несъответствия”, добави шефът на Национална агенция за приходите.

„ Прилага се солидарната отговорност от личните и шефовете на компаниите и проверки са открили 216 млн. лв. от солидарни длъжници през последните две години. Голям резултат дава и съдействието с ГДБОП, Министерство на вътрешните работи, прокуратурата, където има командировани чиновници на Национална агенция за приходите. Вече четвърта година има засилен фискален надзор, посредством който в действително време се следи транспорта на стоките”, акцентира Димитрова.

На последна правосъдна инстанция Национална агенция за приходите печели над 85% от делата за данъчно-ревизионни актове, регистрираха още от организацията. (всяка година Национална агенция за приходите подава стотици сигнали до прокуратурата, само че заведените каузи са в пъти по-малко. Според статистиката на Национална агенция за приходите за 2015 година са подадени 729 сигнала, след които прокуратурата е почнала 12 досъдебни производства – бел. ред.)

„ Проверките на компании от групата на Интерком, която купува „ ЧЕЗ – България” до момента не се разкрили нарушения”, сподели още Галя Димитрова.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР