При пушачите на конвенционални цигари (КЦ), които преминават напълно на

...
При пушачите на конвенционални цигари (КЦ), които преминават напълно на
Коментари Харесай

Пълното преминаване на IQOS води до намалено излагане на токсични вещества в сравнение с пушенето

При пушачите на стандартни цигари (КЦ), които минават изцяло на IQOS, се следи „ понижено излагане на токсични субстанции и това евентуално води до понижен риск от болести, свързани с използването на тютюн. “ Това съобщи Д-р Жизел Бейкър, шеф на научните въпроси във ФМИ, която срещна българските медии с констатациите на Американската организация по храни и медикаменти по процедурата за позволение на IQOS за продажба в Съединени американски щати. Оценката на FDA на научните данни по заявката, оповестените публикации в издания с съвместен теоретичен надзор и други източници демонстрира, че парата, формирана от системата за нагряване на тютюн IQOS, съдържа по-малко токсични субстанции от цигарения пушек, както и че доста от откритите токсични субстанции са в по-ниски концентрации от тези в дима на стандартна цигара.

Д-р Бейкър показа още и Модел за оценка на въздействието върху публичното здраве (Population Health Impact Model), създаден от Филип Морис Интернешънъл (ФМИ), презентиран пред Американската организация по храни и медикаменти (FDA), който показва резултата от бездимните произведения върху публичното здраве в Съединени американски щати. Моделът дава опция да се пресметна въздействието от прекосяването на артикули с понижен риск върху здравето на популацията като цяло за интервал от 20 години. Данните демонстрират, че потреблението на артикули с понижен риск биха довели до възстановяване на публичното здраве посредством понижаване смъртността от болести, причинявани от тютюнопушенето.



Научно-изследователският център на Филип Морис Интернешънъл в Швейцария – вътрешен аспект

В рамките на модела се организират разнообразни симулации, като се взимат наличните епидемологични данни в Съединени американски щати за 20-годишен интервал от 1990 година до 2009 година и преглеждат разнообразни сюжети за това какви биха били краткосрочните и дълготрайните последствия за здравето на популацията в Съединени американски щати при прекъсване на пушенето и прекосяване на продуктите с понижен риск. Моделът стъпва на калкулации, че при прекъсване на пушенето в продължение на интервал от 20 години, смъртността би намаляла с 26%, което се равнява на 935 хиляди души. А в случай че продуктите с понижен риск заменят изцяло цигарите, смъртността ще намалее с сред 517 хиляди и 780 хиляди души*.

Беше показана и заложената цел на СЗО за понижение на тютюнопушенето с 30% от 2010 до 2025 г.*,, което би довело до понижаване на смъртните случаи в Съединени американски щати с близо 172 хиляди души*. При съществуването на артикули с понижен риск и единствено с помощта на прекосяването към тях се чака смъртните случаи да намалеят сред 70 и 90 хиляди души. Това значи, че комбинирането на двата метода, а точно задачите на СЗО с съществуването на артикули с понижен риск – може да докара до общо понижение на смъртните случаи причинявани от тютюнопушенето с сред 256 и 269 хиляди (според приемането на продуктите с понижен риск).

Всички научни проучвания на ФМИ се организират според насоките на Агенцията по храни и медикаменти в Съединени американски щати (FDA), съобщи доктор Бейкър. Компанията има създадена 7-стъпкова научна стратегия, която изследва химията и физиката на парата от IQOS, токсичността на парата, клинични изпитвания върху хора, данни за възприемането на посланията и приемането от потребителите, както и следпазарни изследвания. Резултатите от извършените до момента 18 неклинични и 10 клинични изпитвания демонстрират, че при използването на IQOS се отделят 95% по-малко нездравословни субстанции в сравнение с в дима на цигара и няма твърди въглеродни наночастици. Данните от лабораторните модели демонстрират, че аерозолът от IQOS е доста по-слабо отровен от цигарения пушек. Намалените излъчвания на нездравословни субстанции води до понижено излагане следено при хора, които са минали изцяло на IQOS. При цялостното прекосяване на IQOS се реализират съвсем 95% от пониженията, които се следят при краткотрайно прекъсване на тютюнопушене, като краткотрайното прекъсване на тютюнопушене се приема за допустимо най-голямото понижение на излагане. Намаленото излагане води до усъвършенствани индикатори в определени крайни точки за клиничен риск, които са обвързани с развиването на болести свързани с тютюнопушенето при пушачи, които минават на IQOS за 6 месеца спрямо продължителното пушене.

Д-р Бейкър още веднъж акцентира, че използването на IQOS не е без риск, защото се отделя никотин, който води до пристрастяване. Най-добрият метод да се понижи риска, обвързван с появяването на болести, породени от използването на тютюн, е цялостен отвод.

*Източник: Djurdjevic et al, Modeling the Population Health Impact of Introducing a Modified Risk Tobacco Product into the U.S. Market. Healthcare 2018, 6(2) 47.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР