При провеждане на компютърна симулация, международна група от учени е

...
При провеждане на компютърна симулация, международна група от учени е
Коментари Харесай

За преходът към 100 % чиста енергия няма никакви пречки


При осъществяване на компютърна симулация, интернационална група от учени е стигнала до извода, че цялостният преход към възобновими източници на сила през 2050 година е освен вероятен, само че и не носи опасности с проблеми с електричеството и ще обезпечи също по този начин опция да понижи цената на единица сила.

Mark Z. Jacobson от Станфорд и сътрудниците му от други университети в Съединени американски щати и Дания са употребявали в проучването си данни от два компютърни модела. Първият предвижда метеорологичните условия от 2050 до 2054 година Това ще обезпечи опция за прогнозиране на размера от сила, който може да създават вятърните турбини или фотоволтаичните централи. След това те комбинират тези данни с вторият модел, в който са включени разноските за сила, създавана от по-устойчиви източници – геотермални, приливни централи или АЕЦ.

Във вторият модел са включени и централи и нужните средства за предпазване на остатъците от сила.

Заедно двата модела са могли да предвиждат размер на произвеждане на сила от разнообразни източници и до каква степен това е в положение да покрие изменящата се нужда от електричество от 2050 до 2054 година в 20 района в света. Чрез тестване на моделите по три сюжета при разнообразни условия, учените са стигнали до извода, че енергийните мрежи могат да поддържат постоянна работа при цялостен преход към възобновими източници на сила.

„ На основата на тези резултати бент мога да заявя решително, че няма никакви механически или стопански спънки за преход на целия свят към 100 % чиста възобновима сила със постоянна електрическа мрежа и ниски разноски “, твърди Jacobson.

Освен това се оказва, че цената на единица сила в препоръчаният от Jacobson вид ще е равна на една четвърт от цената на силата, в случай че светът продължи да се придържа към актуалната тактика на енергийно развиване.

Тази спестовност в основата си се дължи на това, че в плановете са включени разноските за опазване на здравето и битката с климатичните промени, предизвиквани от изкопаемите горива, оповестява Stanford New

Според отчета на Международната организация за възобновими източници на сила, единствено след още две години създаваната сила от ВЕИ ще е по-евтина от тази, получавана от източниците на изкопаеми горива. Така преходът към чиста енергетика ще се окаже освен метод да бъде предпазена околната среда, само че и стопански преференциално решение.

https://news.stanford.edu/2018/02/08/avoiding-blackouts-100-renewable-energy/
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР