При промяна на адреса за получаване на пенсия няма да

...
При промяна на адреса за получаване на пенсия няма да
Коментари Харесай

Улесняват промяната на адреса за получаване на пенсия


При смяна на адреса за приемане на пенсия няма да се изисква уверение за регистрация по сегашен адрес. Това плануват утвърдени от държавното управление промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, с които се облекчава административната тежест за жителите.

Новите текстове плануват, че при гибел на пенсионер, който е получавал пенсията си по банкова сметка, няма да е належащо наследниците му да показват в банката документ от Национален осигурителен институт за закриване на сметката. Институциите ще набират нужната им информация по длъжностен път.
При неспособност да се издаде уверение за наследници към нужните документи за разпределяне на наследствена или лична пенсия ще може да се приложи различен настоящ формален документ, удостоверяващ родствената или фамилната връзка сред лицето и умрелия. Така ще бъдат уредени случаите, в които, заради непознато поданство на умрелия родител или брачен партньор, уверение за наследници не може да бъде издадено и надлежно – приложено към заявката за разпределяне на пенсия.

При служебно преизчисляване, осъвременяване или установяване на нов размер на пенсиите заради законова смяна в минималните им размери, разпорежданията ще се връчват единствено по искане на пенсионера. Тази смяна не нарушава правата им, защото опцията те да се снабдят с образец от разпореждането не еограничена със период и категорично е планувано, че срокът за обжалване тече от датата на връчването, се споделя в известието на държавната пресслужба.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР