При продължаващите дъждове има опасност неприбраната още пшеница да покълне,

...
При продължаващите дъждове има опасност неприбраната още пшеница да покълне,
Коментари Харесай

Дъждовете могат да съсипят житната реколта

При продължаващите дъждове има заплаха неприбраната още пшеница да покълне, разяснява за Българска телеграфна агенция професор доктор Иван Киряков, завеждащ "Селекция на зърнено-житните и бобовите култури " в Добруджанския аграрни институт. По думите му най-застрашени са сортове пшеница с по-къс интервал на покой - към десетина дни, след узряване на зърното. Подобна обстановка в Добричкия район - след засушаване напролет да вали тъкмо по време на жътвената акция, е зародила и преди десетина години.

Професор Киряков добави, че поради проливните дъждове се чака да падне и хектолитърът на зърното, който е индикатор за хлебопекарните качества. Ученият счита, че със прекъсването на преваляванията земеделските стопани могат да възобновят жътвата и, стига влагата да не е достигнала висок индикатор до към 20 на 100,зърното може да премине през сушилните.

В Добричкия район, който е водач в страната по производството на пшеница, площите с културата през тази стопанска година надвишават 1 200 000 декара. Около 21 на 100 са ожънатите масиви съгласно систематизираните данни на регионалната дирекция "Земеделие " към края на предходната седмица.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР