При присъединяване към еврозоната инвеститорите в България ще могат да

...
При присъединяване към еврозоната инвеститорите в България ще могат да
Коментари Харесай

Шефът на МВФ: България стои добре за членство в еврозоната

При присъединение към еврозоната вложителите в България ще могат да се усещат по-спокойни

Не виждам огромен риск пред вероятността за участие на България в еврозоната. Настроени сме позитивно към способността на България да намали инфлацията. България стои по индикатор дълг. Мисля, че страната е в добра форма да направи идната стъпка. Това разяснява в изявление за БНР Пол Хиберс, изпълнителен шеф на МВФ.

„ В момента най-много казусът е инфлацията. Надявам се, че управляващите ще се оправят и ще съумеят да доведат инфлацията до равнища, които дават отговор на условията за приемане на еврото. А също по този начин може би и някои други регулаторни условия във връзка с законите, които би трябвало да бъдат признати, и тогава ще може да се премине към еврото “, разяснява Хиберс. МВФ чака наклонността за спад на инфлацията да продължи. „ Тя към този момент намали много доста равнищата си – от над 10% през 2022 година до малко над 8% като междинна стойност за тази година. И в случай, че до края на годината тя се намалява в допълнение, сега чакаме инфлацията за 2024 година да бъде 3%. Това е доста по-ниско равнище от преди няколко години “, сподели Хиберс. Той добави, че България не би трябвало да се отпуска и би трябвало да продължи с политиката за поддържане на невисок недостиг под 3%.

„ При присъединение към еврозоната вложителите в България ще могат да се усещат по-спокойни да влагат тук, тъй като страната има евро, което дава детайл на непоклатимост на финансовата ѝ система. В тези случаи вложителите може да са склонни да влагат по-лесно. А това може да стабилизира финансовите потоци “, разяснява още Хиберс преимуществата на участието. Той посочи и обстоятелството, че България ще получи пълноправно място в Европейската централна банка и ще може да взе участие във взимането на решения.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР