При преразпределението на безвъзмездните европейски средства по програмите за икономическо

...
При преразпределението на безвъзмездните европейски средства по програмите за икономическо
Коментари Харесай

ЕК: България е засегната от намаление на сумите, отпускани безвъзмездно по Плана за възстановяване

При преразпределението на безвъзмездните европейски средства по стратегиите за икономическо възобновяване от пандемията България е наранена от понижение на заложените суми. Това потвърдиха за Българска телеграфна агенция от пресслужбата на Европейската комисия, предава кор. Николай Желязков.

Уточнява се, че смяната настава съгласно решенията от 2020 година на най-високо ниво средствата да бъдат разпределяни съгласно последствията от пандемията за стопанските системи на обособените страни в Европейски Съюз. При последвалото преразпределение са били употребявани данни на Евростат.

На 4 май Съветът на Европейски Съюз утвърди оценката на българския проект и с цел да получи заплащания от европейския бюджет, нашата страна ще би трябвало да съгласува с Европейска комисия спомагателни правни документи, прецизират от Комисията. Първо ще бъде подписано съглашение за финансиране с изискванията за заплащане, а по-късно ще бъде подписана договореност за деяние, с цел да се дефинират задачите и методите за отчитане на осъществяването.

От Комисията разясняват, че в другите страни времето за изминаване на тези стъпки може да бъде от няколко седмици до няколко месеца. Едва когато документите бъдат приключени, Европейска комисия ще може да одобри първите поръчки за заплащания. Срокът за изговаряне ще бъде два месеца, а по-късно Съветът на Европейски Съюз ще би трябвало да даде оценка в границите на месец, с цел да бъдат осъществени заплащанията към нашата страна.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР