При повече случаи на заболели от коронавирус ще се търси

...
При повече случаи на заболели от коронавирус ще се търси
Коментари Харесай

Сачева: Безработицата се връща към нивата от преди кризата

 При повече случаи на болни от ковид ще се търси първо локално решение на казуса, преди да се върви към общо стягане на ограниченията. Това съобщи общественият министър Деница Сачева пред бТВ. Тя добави, че по-сериозно стягане ще има при над 100 позитивни проби дневно.

От 15 юни отпадат ограничавания, свързани с пътувания и събирания – здравният министър ще бъде по-конкретен. Ограниченията със скупчване на хора и стерилизация ще би трябвало да останат малко повече време, даже държавното управление да не ги вкара, доста хора ги съблюдават ", добави общественият министър. По думите ѝ към 200 хиляди души ще запазят работните си места с помощта на мярката " 60/40 ", като изхарчените средства досега са към 73 млн. лева Сачева сподели още, че работодателите, искащите да се възползват от мярката се усилват с всеки минал ден.

" Безработицата се връща на равнищата от преди рецесията. Общият брой на безработните е 290 хиляди, акцентира, че 200 хиляди бяха безработните преди изключителното състояние. Нарастването от 13 март до в този момент е 90 хиляди души. В рамките на същия този интервал 60 хиляди души откриха работа ", сподели Сачева и добави, че се обмисля спомагателна помощ за превоза и туризма. Тя посочи, че 46 хиляди души употребяват обществен патронаж, над 60 хиляди души са получили хранителни пакети, към 30 хиляди души получават топъл обяд.

" Нито едно заплащане на хора с увреждания не беше арестувано или понижено в границите на този интервал, в противен случай, те бяха облекчени да не заплащат такси за обществени услуги. Социалните ограничения са доста, явно тези, които работят добре – никой не им обръща внимание и не се дискутират ", сподели още отрасловият министър.

Сачева уточни, че ще поддържа кабинета за свалянето на Данък добавена стойност в избрани браншове, тъй като ще докара до изсветляване на сивия бранш, само че не е изцяло съгласна с мярката. Тя беше безапелационна, че от 1 юли пенсиите ще се усилят с 6,7%, а минималната ще стане – 250 лева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР