При постигане на резултатите, които нас ни интересуват като авиация

...
При постигане на резултатите, които нас ни интересуват като авиация
Коментари Харесай

Съдбовен Избор! Започваме Преговорите За Американските F-16

При реализиране на резултатите, които нас ни интересуват като авиация и МО, следва предложение за сключване на контракт, който би трябвало да бъде направен от четирима министри (на защитата, стопанската система, външните работи и финансите), посочи Красимир Каракачанов. Ако то бъде утвърдено от Министерски съвет, следва ратификация на този контракт от Народно събрание, съобщи министърът.

Докладът на смесената група за оценка на предложенията за нови изтребители може да бъде прегледан от Министерския съвет до края на януари, сподели по-рано Каракачанов.

Какво написа в отчета

В отчета на смесената група по оценка на офертите (публикуван на интернет страница на МО) написа, че вследствие на използването на Методиката (за оценка), предлагането на Швеция за аероплан JAS-39 C/D Gripen получава най-висока оценка по критерия с най-голяма тежест в схемата на систематизираната оценка " Оперативна успеваемост ", а предлагането на Съединени американски щати за аероплан F-16VBlock70 получава най-висока оценка по аршин " Срок на употреба ". Предложението на Италия за използван аероплан EF-2000 Eurofighter Tranche 1 получава най-ниски оценки по тези критерии.

В документа се отбелязва, че за две от предложенията (Италия и Швеция) страните обвързват доставката на самолетите (по време и способности) с доставка от Република България по контракти с трети страни на оборудване/лицензи/разрешения. Стойността на посоченото по горе оборудване/лицензи/разрешения не е включена в ценовите оферти на Италия и Швеция.

В случай, че бъде определен JAS-39 C/D Gripen, за осъществяване на условията за количеството на въоръжението " въздух-въздух ", българската страна би трябвало да закупи цялото количество ракети " въздух-въздух " за дребни дистанции и ракети " въздух-въздух " за междинни дистанции. Не са налице данни дали оставащата сума до 1,5 милиарда лева (сумата, утвърдена от Народното събрание за проекта) ще бъде задоволителна за закупуване на нужното съоръжение за самолета, в това число муниции за оръдието, ракети " въздух-въздух " за дребни дистанции и междинни дистанции, доставяно от трети страни, написа в отчета.

При избор на EF-2000 Eurofighter Tranche 1 за осъществяване на условията по отношение на количеството на въоръжението " въздух-въздух ", българската страна би трябвало да закупи ракети " въздух-въздух " за дребни дистанции (в допълнение на включените в предложението) и ракети " въздух-въздух " за междинни дистанции.

Бордът за ръководство на плана в МО одобри отчета и удостовери, че е налице отклоняване (изоставане) от времевия график, посочен в примерната Пътна карта, призната с решение на Народното събрание. В резултат на изоставането, плануваните средства в Централния бюджет за 2018 година за реализация на плана не могат да бъдат усвоени, се акцентира е отчета.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР