При посещението си днес на остров Белене министърът на правосъдието

...
При посещението си днес на остров Белене министърът на правосъдието
Коментари Харесай

Надежда Йорданова коментира в Белене статута на длъжността „главен прокурор“

При визитата си през днешния ден на остров Белене министърът на правораздаването Надежда Йорданова разяснява пред публицисти смяната в статута на длъжността основен прокурор. „Това е една от най-важните и извънредно закъснели промени. От 2009 година по отношение на България има решение по делото „Колеви“ на Европейския съд по правата на индивида, в което доста ясно се споделя, че в България липсва ефикасен механизъм за следствие и търсене на наказателна отговорност на основния прокурор, тематика, сложена от разнообразни други формати. Мисля, че България към този момент би трябвало да спре да си затваря очите и да реши този въпрос. Очакваме на 8 февруари решението на Конституционен съд. във връзка настояването за тълкуването на Конституцията дали министърът на правораздаването може да желае предварително преустановяване на мандата на основния прокурор. Ще се срещнем с претекстовете на Конституционен съд и, в случай че са нужни законодателни начинания за изясняване на нормите, било то на конституционно, било то на законодателно равнище, ще ги сложим на вниманието на народните представители да се обсъждат“.
Обсъжда се Висш съдебен съвет от непрекъснато настоящ още веднъж да стане непостоянно настоящ. Министър Надежда Йорданова:

„Да, това е един от разновидностите, който се разисква. До какво решение ще се стигне, ще забележим откакто проведем необятна полемика с всички“.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР