При попълването на бюлетините и при поставянето им една върху

...
При попълването на бюлетините и при поставянето им една върху
Коментари Харесай

Цветозар Томов: При попълването на бюлетините и поставянето им една върху друга, се получават белези

При попълването на бюлетините и при слагането им една върху друга, се получават белези. Това сподели по време на съвещанието на Централната изборна комисия (ЦИК) Цветозар Томов, като се базира на получени сигнали от жители.

В склада, където се съхраняват машините, са прибрани 198 устройства, употребявани за разяснителната акция, разгласи Емил Войнов, като съобщи, че е получено известие от чиновници на жандармерията за това.

Днес България избира локалната власт. Малко над 6 милиона и 48 хиляди души имат право да гласоподават на изборите за кметове, кметски наместници и общински съветници.След последните решения на ЦИК този път гласоподавателите ще могат да гласоподават единствено с хартиена бюлетина. В над 11 000 секции още веднъж ще има видеонаблюдение и лъчение на резултатите.

Особеност при локалните избори е, че за всеки обособен избор - за кмет на община, на регион или на кметство, както и за общински съветници, се гласоподава с обособена бюлетина. Избирателите получават друг брой бюлетини според от това какъв брой типа избор има в обитаемото им място.

Бюлетината се сгъва пред гласоподавателя от секционната комисия, а на гърба ѝ се поставя щемпел. Гласува се зад паравана, като по-късно гласоподавателят занася бюлетината - още веднъж сгъната, до комисията, с цел да ѝударят втори щемпел и да откъснат отрязъка с номера ѝ. Никой от комисията няма правото да я разгъва. След това гласоподавателят я получава назад, с цел да я пусне в урната. Подписва се в изборния лист и си взема документа за идентичност.

Гласоподавателят отбелязва вота си за кмет и листа с общински съветници,като слага знак Х или Vв квадратчето с номера на определения от него претендент, партия или коалиция, или в това на опцията " Не поддържам никого ". Отбелязването с тези знаци е фактически единствено в случай че е с писалка, пишеща със наследник цвят.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР