При положение, че получи 50 батареи системи за противовъздушна отбрана

...
При положение, че получи 50 батареи системи за противовъздушна отбрана
Коментари Харесай

Зеленски: Искаме 50 системи Пейтриът и сме готови

При състояние, че получи 50 батареи системи за противовъздушна защита " Пейтриът ", Украйна ще разполага със способността да отбрани живота на огромна част от популацията на страната и на военнослужещите по време на идното контранастъпление.

Това разгласи украинският президент Володимир Зеленски в изявление за " Уолстрийт джърнъл ".

Украйна е подготвена за контранастъпление, само че неговият ход и време не могат да бъдат планувани.

" Ние твърдо имаме вяра, че ще успеем ", увери Зеленски.

Той отхвърли да прави прогнози за продължителността на сходна атака.

" Не знам какъв брой време ще отнеме. Честно казано, нещата могат да се развият по разнообразен начин. Но ние ще го създадем и сме подготвени ", акцентира президентът.

Според Зеленски незадоволителните средства за отбрана против съветската авиация ще значат, че " огромен брой бойци ще загинат " в контранастъплението.

" Бихме желали да получим някои неща, само че не можем да чакаме с месеци ", акцентира украинският президент.

Той също по този начин изрази убеденост, че украинската войска е " по-силна и по-мотивирана " от съветската.

Украйна няма да взе участие в срещата на върха на НАТО във Вилнюс, в случай че не получи ясни сигнали и гаранции. Зеленски допусна, че някои страни не желаят да видят Украйна в НАТО заради боязън от Русия. Държавният глава не се надява Украйна да стане членка на алианса, до момента в който не престават военните дейности, само че на срещата на върха във Вилнюс (11-12 юли 2023 г.) би желал да получи увещание, че страната му ще бъде призната след войната.

Той също по този начин чака членките да дават съответни гаранции за сигурност и явен път към участие.

" Ако не получим сигнал във Вилнюс, считам, че няма смисъл Украйна да участва на тази среща на върха ", сподели Зеленски.

Той уточни, че Киев е признателен на западните страни за доставката на оръжейни системи, само че посочи, че те би трябвало да бъдат по-бързо доставяни и в по-големи количества, защото закъсненията костват на Украйна живота на нейните бранители. По думите му Украйна се нуждае от спомагателни системи за Противовъздушна отбрана " Пейтриът ".

В момента Украйна разполага с две такива батареи, само че би желала най-малко 50, защото това е единствената система, способна да прихване някои от най-опасните ракети на Русия.

" Има оръжие, което просто изключва опцията на Русия да сплашва десетки милиони души – " Пейтриът ", съобщи президентът.

Зеленски също по този начин означи, че е наясно с вероятното възмущение на западните водачи от внезапния му звук. Той обаче не можел да разбере за какво те не изпращат модерни оръжия, които могат да защитят живота на украинците и да оказват помощ на украинската войска да победи. Ако Украйна не успее да устои на Русия, припомня Зеленски, " това животно, този звяр ще развие вкус "  към завладяване и ще продължи напред.

" Нека не се съпоставяме кой на кого би трябвало да е признателен ", добави той.

Киев е песимистичен към обещанията на някогашния американски президент Доналд Тръмп да спре войната за един ден, в случай че бъде определен на изборите през 2024 година Зеленски призна, че се опасява от вероятни промени в политиката на Белия дом, в случай че Тръмп застане отпред на Америка.

Той припомни, че републиканецът към този момент е имал опция да спре войната " за 24 часа ", както дава обещание в този момент, само че не го е направил.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР