При покупка на имот на зелено в затворен комплекс купувачите

...
При покупка на имот на зелено в затворен комплекс купувачите
Коментари Харесай

Товарят купувачи на имоти на зелено с такси

При покупка на парцел " на зелено " в затворен комплекс купувачите да имат предварителна информация от вложителя какъв брой ще костват месечните разноски за поддръжката му, оферират от Националното съдружие " Недвижими парцели " (НСНИ) с промени в отраслов закон. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция ръководителят на НСНИ Добромир Ганев.
 
Един от образците за непрекъснати спорове по тематиката с месечните такси е в затворените комплекси по морето. Проблемът там е комплициран. Има взаимни обвинявания сред двете страни, като сигурно виновността за създалата се обстановка е двустранна, разяснява казуса със събираемостта на таксите Ганев.

Той уточни, че в този проблем би трябвало и страната да се намеси посредством промени в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност (ЗУЕС), с което ще се даде опция за урегулиране на тези взаимоотношения. Руските жители започнаха да купуват жилища интензивно в затворените комплекси по българското Черноморие още от 2012-2013 година, подсети Ганев.

Национално съдружие " Недвижими парцели " предлага с промени в Закона за ръководството на етажната благосъстоятелност да се планува опция, когато се строи " на зелено ", вложителят да има задължението да осведоми купувачите какво би коствало ръководството на постройката в предстоящ интервал и даже при сключване на предварителния контракт за покупка да се подписва и контракт за ръководство на комплекса.

Целта е бъдещият притежател на апартамент да е наясно с бъдещите си финансови отговорности, свързани с месечните такси, като по този метод ще може да вземе осведомено решение при покупката на парцела.
 istock istock
Цените на жилищата резервират темповете си на напредък до края на годината
 
Доклад на интернационална консултантска компания регистрира, че през първото тримесечие на тази година има малко над 10 на 100 растеж на цените на жилищата в над 50 страни и се предвижда закъснение на растежа тази година. Подобни са цифрите и за България, като има възможност и у нас да се резервира това повишаване до края на годината, разяснява Ганев.

Пазарът на парцели продължава да пораства и през 2022 година

Въпреки предвижданите промени в политиката на Европейската централна банка за увеличение на лихвите, както и упованията във връзка с решения на Българска народна банка, свързани с условието на запасите на банките, добави той. Същевременно Ганев сподели, че посоката на цените е обвързана с фактори, които на този стадий не могат да бъдат планувани - развиването на военните дейности, по какъв начин това ще се отрази върху снабдяването с разнообразни материали и първични материали от тези региони, което води до оскъпяването им. В момента важен претекст за българските жители да влагат своите спестявания в недвижими парцели е обвързван с инфлационните процеси, добави Ганев.
 
В София половината от покупко-продажбите с недвижими парцели за първото тримесечие са се случили с ипотечно финансиране, а за останалите градове, измежду които Варна, Бургас, Пловдив, процентът е по-малък - приблизително към 32 на 100, разяснява Ганев и подчертава, че в по-голямата си част покупко-продажбите се реализират посредством спестявания или със средства от продажба на други активи.
 
 istock istock
Ганев подсети, че без значение от почналата в края на февруари война в Украйна броят на подписаните покупко-продажби за първото тримесечие на 2022 година е с 10 на 100 по-голям по отношение на от интервал на предходната година. Първото тримесечие на годината е било най-силно за последните 13 години по отношение на същите интервали обратно, а за някои градове като Несебър растежът е 105 %, във Варна - 35 %.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР