При пожара в бързия влак София-ВарнаОгнеборец спаси пътници от адска

...
При пожара в бързия влак София-ВарнаОгнеборец спаси пътници от адска
Коментари Харесай

Огнеборец спаси пътници от адска трагедия

При пожара в бързия трен София-ВарнаОгнеборец избави пасажери от адска покруса
Няма жертви при огнената буря, два вагона са изцяло изпепелени

Пламъците тръгнали от късо съединяване

Пътниците в бързия трен София-Варна 2613, който се възпламени след гара Каспичан в четвъртък вечерта, са можели да загинат, в случай че в композицията не е пътувал огнеборецът Върбан Петков, шеф група " Държавен противопожарен надзор " във Варна.

Той първи видял момиче от втори вагон да крещи " Огън, огън ", отворил всички прозорци във вагона, дръпнал спешната спирачка и заковал влака на релсите. " Ако влакът не беше спрял и продължаваше придвижването, и 4-те му вагона щяха да изгорят ", разяснява пред " Труд " комисар Иван Иванов, шеф на противопожарната районна дирекция в Шумен.



„ Ако бяхме закъснели с минута, можеше да има жертви, тъй като имаше възрастни хора, които много мъчно се придвижваха. Не се усещам воин “, сподели спасителят огнеборец Върбан Петков. Снимка: БТВ

Пожарникарят, оказал помощ за попречване на нещастието, пробвал и да потушава пламъците с пожарогасители, само че не съумял. Помогнал и за евакуацията. Телефонът и багажът му изгорели, останал единствено по дънки и риза.

Съдействие за избавяне на пътуващите, които били над 40 души, от които 12 чужденци, са оказали и началникът на влака и машинистите. Единият от тях е с пострадване на ръката, само че от пътуващите няма потърпевши.

Сигнал за адския огън, който се виждал и от пътуващите по автомагистрала " Хемус ", бил получен към 19,42 часа в четвъртък. Към мястото на произшествието били ориентирани екипи от Нови пазар и Шумен. Общо 16 души били против стихията, потушена с 59 тона вода. Пожарникарите заварили мощно развъртян пожар в първия вагон и в половината от втория вагон на композицията.

След прекъсване на електрозахранването, почнало гасене. Спасени са два вагона. Локомотивът бил обособен, той е незасегнат.

В петък особено назначена комисия е направила втори оглед на композицията и най-вероятната причина за пламъците е техническа нередовност, сподели за " Труд " комисар Иванов, който е взел участие в комисията. Изследвания в лаборатория ще открият дали се касае за първично или вторично късо съединяване. От управлението на БДЖ споделиха, че ще се ревизира и версията, че пламъците са тръгнали от неизгасена цигара.

Пътуващи разказват, че по време на придвижване са усетили пушек и са чули гърмеж. След това доста бързо почнало горенето, което се развило стремително. Затова реакцията на огнебореца, дръпнал спирачката, е била решаваща.

Важно е било и че огънят лумнал в час, когато пътуващите не са спали, разясняват хора от злощастния трен. Те са били в смут, някои мислели да скачат от прозорците. Понеже влакът спрял посред ниви, до огромен насип, слизането било доста мъчно. " Ако не ме бяха пренесли младежи, нямаше да се измъкна. Търкаляхме се ", изяснява Станка Денева. Младата Петя Кирилова, която беше измежду първите, пуснали клипове в обществените мрежи, също е признателна на пасажер, който я свалил от горящия трен. По нейни думи, реакцията на всички спасители, пристигнали на място, е била доста бърза и съответна.

Късно вечерта в четвъртък всички пасажери са били извозени от мъчно наличното място, а след това с рейсове до обитаемоте места, за които са пътували.

По думите на шефа на Поделение за пътнически транспорти Горна Оряховица - Димитър Димитров, взаимни отстъпки с техническите прегледи и поправки, които се правят на композициите, не се вършат в БДЖ. Преди да тръгне от София влакът е бил тестван съгласно вътрешните нормативи и не са открити нарушавания. Служителите във влака са работили бързо - транспортната и локомотивната бригада са съдействали пасажерите да бъдат изведени навреме и да бъдат отдалечени от състава на влака.

Окръжната прокуратура в Шумен управлява досъдебно произвеждане за пожара във влаковата комбинация. Унищоженото имущество е на забележителна стойност, като пожарът е представлявал заплаха за живота на пътуващите. До момента е открито, че са нанесени единствено имуществени вреди, оповестяват от прокуратурата. Изясняват се аргументите и събитията, довели до възникването на пожара.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР