При по-ниска избирателна активност преминава изборният ден в Турция, където

...
При по-ниска избирателна активност преминава изборният ден в Турция, където
Коментари Харесай

От нашите пратеници: Ниска избирателна активност в Турция

При по-ниска изборна интензивност минава изборният ден в Турция, където има рекорден брой секции - 166. 15 секции в югоизточната ни съседка отвориха със забавяне поради изчезнали членове на комисии.

Точно в 7:00 часа секциите в квартал " Авджълар " или " Малката България " в Истанбул бяха отворени. Още преди отварянето им към този момент чакат хора. Първият дал своя вот има простичко предпочитание:

" В Турция съм Исмет Алиев Шабанов, в България съм Алекси Демирев Шишманов. Още по-добре да бъде ", съобщи Исмет Шабанов от Истанбул.

Машините са проблем за по-възрастните гласоподаватели - както на множеството избори тук.

" Проблемът е още веднъж при гласоподаватели, които не знаят по какъв начин да употребяват машината, с машините няма механически проблем ", добави Сузана, член на СИК.

Някои гласоподаватели и членове на секционни изборни комисии не можаха да се схванат нито на турски, нито на български. Затова - на британски.

Организациите на изселниците оказват помощ на гласуващите с брошури на майчин език по какъв начин се гласоподава с устройствата. И с попълване на декларациите на български.

" Младото потомство е не запомнило малко български език. Аз 13-14 години учих там. Няма метод да не го не помни, само че го уча. Български книги чета, съветски книги чета, " Война и мир " чета ", добави Александър Атанасов от Шуменско.

Заради рекордния брой секции, разкрити в Турция, опашки няма. Освен във " Фарузкьой ", където се гласоподава с бюлетини.

" С бюлетините - да, малко е по-бавно. Но съумяваме. Имаме трима души, които се занимават с писането, по тази причина не е толкоз мъчно ", разяснява Сергей Ивов, ръководител на СИК в Истанбул.

Избиратели от " Фарузкьой " са извозвани с рейсове към секциите с машини. Сред гласуващите е и многократният български първенец по битка - Ефраим Камбероглу.

" Според мен би трябвало да се откри един общ език и да се направи едно устойчиво държавно управление и България да си вземе местото в Европа и в света, където е належащо ", съобщи Ефраим Камбероглу, международен и европейски първенец на България по битка.

Изборите в Турция са следващите за последната година и половина и доста хора към този момент желаят устойчиво ръководство в България.

" Хората споделят, че към този момент им е омръзнало от тези избори. Това за кой път - всякога в изборите споделят - в този момент идваме на избори, след 5-6 месеца отново ", сподели още Хюлия Алтън от квартал " Авджълар ".

Секцията с бюлетини събра гласоподаватели, колкото двете секции с машини към ранния следобяд.

Вижте още в директното включване на Александър Марков.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР