При плащанията на площ от 2023 г. ще има таван

...
При плащанията на площ от 2023 г. ще има таван
Коментари Харесай

Едрите зърнопроизводители ще взимат по-малко евросубсидии

При заплащанията на повърхност от 2023 година ще има таван от 100 хиляди евро за една компания - три пъти по-нисък от в този момент Целта е по-справедливо систематизиране на 2 милиарда евро, голяма част от които в този момент отиват в шепа огромни фермери България би трябвало бързо да отговори на забележките на Европейска комисия по новата стратегия, с цел да се отпушат парите от следващата година
В идващите пет години българските земеделци би трябвало да получат над 15 милиарда лева по новите аграрни стратегии до 2027 година Средствата са повече от всеки път, само че по-важно е, че има късмет този път те да се разпределят и по-равномерно към фермерите, защото новият Стратегически проект за интервала вкарва таван за директните заплащания за повърхност 100 хиляди евро на стопанство. Това ограничаване ще засегне най-много едрите зърнопроизводители, а част от " спестените " средства би трябвало да се пренасочат към дребни и междинни фермери.

Тази смяна е значима, тъй като България е измежду страните в Европейски Съюз с най-неравностойно систематизиране на европейските агросубсидии -
Реклама
За да работи смяната би трябвало да бъде упражняван и ефикасен надзор, като точно в тази част до момента България показваше уязвимост. Сега наподобява, че най-малко една от малките врати за заобикаляне на рестриктивните мерки ще бъде затворена.

Извън това има още няколко значими промени към земеделските средства. Националното съфинансиране единствено по селската стратегия (ПРСР 2023 - 2027 г) се усилва стремително от 15% на 60%, като по този начин през държавния бюджет ще се компенсира пониженото еврофинансиране по програмата - в новия интервал то ще е единствено 1.4 милиарда евро при 3.1 милиарда евро в сегашния интервал. Това ще коства на бюджета до 2.1 милиарда евро за идните пет години. В новия интервал до 2027 година огромна част от директните заплащания, които са съвсем напълно от Брюксел, към този момент ще бъдат обвързани и с още екомерки, като задачата на Европейска комисия е

Остава обаче и средствата да потекат към земеделците. Изработването на Стратегическия проект на България за новия интервал се забави доста на фона на политическия безпорядък в страната предходната година и бе изпратен в Брюксел едвам напролет на 2022 година Европейска комисия пък го върна със стотици забележки, които все още към момента се отстраняват. Надеждите са процесът да завърши до есента и новите заплащания да се отпушат от 2023 година Спирачка на парите към едрите фермери

В новия програмен интервал до 2027 година България ще разполага с близо 4.2 милиарда евро за директни дотации. От тях към 2 милиарда евро е ресурсът за заплащания за повърхност - твърда сума, която всеки притежател или наемател на земеделска земя получава годишно. Останалата част от директните заплащания са по линия на екоизисквания или по така наречен обвързано подкрепяне (за развъждане на избрани животни или култури).
Реклама
Лъвският къс от тези заплащания обичайно отива в малцина, само че доста огромни стопани, които гледат главно зърнени и маслодайни култури, както и някои едри животновъди (виж карето), защото през годините секторът в България се окрупнява от ден на ден. Според отчет на европарламента, а съгласно разбор на Европейска комисия - и в топ 3 на систематизиране на дотациите към огромни получатели.

За да се компенсира изкривяването, през предишния програмен интервал бе комплициран таван за заплащанията на повърхност от 300 хиляди евро на стопанство - колкото и да е огромно то, не може да получи над тази сума по линия на дотациите за повърхност годишно. Въпреки това ограничаването засегна малко на брой - съобразителни локални земеделци раздробиха най-големите стопанства на обособени сдружения, тъй че всяко да получава обособена дотация, а ефикасен надзор за свързаността на компаниите по този начин и не бе прибавен.

В новия програмен интервал разпоредбите ще са по-затегнати. Като начало таванът за базовото заплащане пада три пъти. Това бе контрактувано още в съдружното съглашение при образуването на кабинета " Петков " и е написано в проекта. " Решението за таван от 100 000 евро на стопанство към този момент е дефинитивно ", регистрира към този момент някогашният министър на земеделието Иван Иванов преди предаването на щафетата на служебния министър Явор Гечев. За останалата част от директните заплащания обаче - тези по агроекологичните съставни елементи, няма да има заложени тавани.

Част от представителите на зърнопроизводителни бранш, несъмнено, не харесват новите ограничавания и възразяваха още при разискването им по-рано през годината. Все отново таванът е единствено върху заплащането на повърхност, до момента в който по-голямата порция от директните заплащания - екокомпонентите, не са наранени. " Новите тавани въпреки всичко ще обезпечат по-справедливо систематизиране на средствата, въпреки че те засягат единствено базовите заплащания, към които в следствие се прибавят екологични и други ограничения ", разяснява в този момент пред " Капитал " представител на бранша.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР