При пазарни злоупотреби и манипулации на пазара на ток и

...
При пазарни злоупотреби и манипулации на пазара на ток и
Коментари Харесай

Нови промени в Закона за енергетиката! КЕВР с право на запор на вещи и възбрана на имоти…

При пазарни злоупотреби и операции на пазара на ток и газ санкциите за физически лица са 15 000 лева, за компаниите – 150 000 лева, плануват план за промени в Закон за енергетиката.

Комисията за енергийно и водно контролиране може да изисква съществуващи записи на телефонни диалози и предаване на данни. Това плануват промени в Закона за енергетиката, които са оповестени за публично разискване. Те уголемяват пълномощията на регулатора за надзор на прозрачността на пазара, на операции и пазарни злоупотреби. Министърът на енергетиката или ръководителят на КЕВР назначават контролните органи, които да правят инспекциите. А те имат право още да изискат от съд да наложи запор на движими движимости и вземания и/или забрана върху неподвижен парцел. Третото пълномощие е да вършат оферти за краткотрайно отнемане от право на специалност или активност.

С измененията се вкарва в деяние еврорегламент от 2011 година, който обаче не е бил отразен в българското законодателство, защото у нас не е имало енергийна борса. Промените в закона, които се вършат в този момент разпореждат настоящото управление на интегритета и прозрачността на пазара на търговия на едро с сила на КЕВР.

Преди дни ръководителят на КЕВР Иван Иванов съобщи, че регулаторът ще управлява единствено проведеният пазар, т.е. борсата, а не и търговците.

Регламентът обаче дефинира, че пазарите за търговия на едро с сила обгръщат както пазари на артикули, по този начин и пазари на деривати, които са жизненоважни за енергийните и финансовите пазари, като ценообразуването в двата бранша е взаимосвързано. Те включват, наред с другото, контролирани пазари, многостранни търговски системи и извънборсови покупко-продажби и двустранни контракти.

Глоби от 1500 до 15 000 лева се плануват при нарушаванията на регламента, в частта му за бистрота на пазара на ток и газ, операции и пазарни злоупотреби. Когато това се прави от юридическо лице или от едноличен търговец имуществена глоба е от 20 000 до 150 000 лева Тези наказания са и за опити за манипулиране на пазара за търговия на едро с сила. При наново нарушаване санкцията е трикратна и то изчислена по оптималния размер. Това значи, че за физически лица тя е 45 000 лева, а за компании – 450 000 лева

КЕВР може да наложи и наказване отнемане от право за практикуване на избрана активност за период от шест месеца до една година, в случай че нарушаването не предстои на по-тежко наказване.

Законопроектът урежда и независимостта на оператора на газовата мрежа. Собственикът на мрежата, в тази ситуация БЕХ, и операторите на газопреносната мрежа и операторът на газовото вместилище са самостоятелни от другите действия на отвесно интегрираното дружество, в тази ситуация енергийния холдинг, които не са свързани с транспорт, систематизиране и предпазване на природен газ.

Предвижда се още операторът на газовото вместилище, без значение от интегрираното дружество, да има самостоятелни права за взимане на решения за активите нужни за действието, поддръжката или развиването на уреди за предпазване.

В плана за първи път е очакван раздел за зарядните точки за електрически коли. Законът дефинира техните оператори при покупко-продажбите с ток като крайни клиенти. Собствениците на електрически автомобили обаче не са страна по покупко-продажбите с ток и нямат договорни връзки нито с търговците на ток, нито с мрежата.

Предвижда се операторите на зарядната точка да могат да купуват ток от търговец, друг от този, който доставя еленергия на постройката, в която е тя. ЕСО няма право да откаже свръзване на зарядна станция с мрежата, с претекст за претоварване или повече разноски.

Източник: 24 часа
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР