При паметта нещата изглеждат така: За да не я загубиш,

...
При паметта нещата изглеждат така: За да не я загубиш,
Коментари Харесай

Запомни това!

При паметта нещата наподобяват по този начин: За да не я загубиш, използвай я! Ето по какъв начин можете да подобрите своята...

Хванете паметта в крачка
„ Крива на забравянето “ или още кривата на Ебингхаус е образно показване на метода, по който научената информация избледнява с времето, в случай че умишлено не поставяме старания да я съхраним за по-дълго. За да измененията тази крива, е значимо понякога да обръщате внимание по какъв начин работи паметта. Нишант Касибхатла, специалист в региона и рекордьор на Гинес, споделя, че можем да подобрим паметта си, като се опитваме да си напомним дребни елементи от миналата част на деня. „ Как изглеждаха хората на опашката пред кафето? Какъв цвят беше плакатът, който доскоро подминахте? Какво друго имаше в обедното меню? “

Осигурете си задоволително сънПоследните проучвания удостоверяват жизненоважната роля, която той играе за оптималната работа на паметта. Някои етапи на съня са от решаващо значение за сортирането на спомените – какво да запазим и какво да изхвърлим.

Използвайте флашкартиАко желаете да научите нещо съответно, флашкартите (картонени листчета, които се употребяват при ученето на нови думи, термини, обстоятелства...) са отлично средство за припомняне. Първо научавате мечтаното, до момента в който създавате картите, а след това ги употребявате, с цел да ревизирате какъв брой добре сте запомнили наученото.

Превърнете го в играИгрите, в които би трябвало да откриете двойки идентични карти, са въодушевени на пелманизма - система за възстановяване на мозъчните функционалности, известна във Англия от началото на 20-ти век и потвърдила своята резултатност при податливост към мързелуване и липса на централизация.

Постройте си замък на умаЗа метода на Лоци или „ построяването “ на замък на мозъка се загатва за първи път през 80 година прочие н. е. и техниката към момента се употребява от „ паметистите “ (спортистите по памет). Да, има такива! Една от тях, Кейти Кермоуд, поучава: „ Намислете си няколко места, които познавате задоволително добре, да вземем за пример стаите в къщата или места във вашия град. След това поставете предмети на всяко от тях, въображаемо ги обходете и се пробвайте да си спомните какъв предмет сте оставили там.

Превърнете датите и събитията в освен това от цифриЗа да запомняме по-лесно рождени дни или други значими дати, Кермоуд предлага да потърсим знак, с който да обвържем месеца, а по-късно и деня. Например, в случай че е значимо да не пропуснем рожден ден на 4 февруари, може да оприличим цифрата четири на платноходка, а месеца да асоциираме със сърце.

Тренирайте и физическиОстеокалцинът е протеинов хормон, който се съдържа в костите и се подтиква с повдигане на тежести. Изследване на Колумбийския университет сочи, че той играе основна роля за попречване загубата наизуст в преклонна възраст. Резултатите към този момент обаче са единствено въз основата на опити с мишки.

Направете думите значими„ Имената не посочват нищо “, споделя Кермоуд, чиито четири международни върха включват запомняне на 224 имена за 15 минути. Това значи, че би трябвало да ги извършите значими за вас. Когато се запознавате с някого, „ измислете нещо, което е сходно на името му или нещо, което се римува с него: Браян е съвсем като „ мозък “ (от англ. Brian и brain - мозък), Доминик подсеща за домино, Дейв се римува с „ рейв “ (от англ. rave - бълнувам).

Мислете като пианистСюзън Томс е пианистка и създател на книги. Работата ѝ включва мускулна памет, визуализация на страниците от партитурата и това, което тя назовава „ интелектуално схващане на формата на музиката “, т.е. изцяло схващане за структурата на едно музикално произведение. Това може да се употребява и при общественото говорене: първо научавате това, за което ще говорите, след това по време на ревюто пресъздавате на коя страница от своя сюжет се намирате. „ Присъствието на други хора повлиява съзнанието ви по необикновен метод и вие би трябвало да го познавате. “, споделя Томс.

Поощрявайте паметта сиКогато паметта ви изневери, споделя Касибхатла, кажете си: „ Всичко е наред, идващия път ще го запомня. “ Стресът в допълнение утежнява нещата. Обратно, когато си спомните нещо – а ние го вършим всеки ден, даже в случай че това е текст на шлагер от 1986 година – кажете си „ Имам страхотна памет! “ „ Всички имаме триумфи в паметта, а като че ли не си ги признаваме. Не е почтено “, споделя Касибхатла.

Учете наизуст„ Едно от красивите неща в поезията е нейната форма, а тя се поддава на учене “, споделя Естер Сандис, преподавател по британски и координатор на ученическото съревнование за показване на лирика (Poetry by heart). Нейните препоръки? Учете малко по малко, изберете стихотворение, което ви подхожда и използвайте образната, слуховата и кинетичната или още движенческа памет (съчетаване на дума или фраза с движение). След това препишете стихотворението по комфортен за вас метод или го запазете в телефона си. Припомняйте си го понякога – до момента в който ходите, гладите, шофирате или миете. Това е като да създадете Spotify в мозъка си.

Използвайте ярки изображенияАудиокнигата „ Памет “ (Memory) на Дерън Браун дава превъзходен образец за това, по какъв начин даже и след дълго време мозъкът е в положение да възвърне лист от 12 случайни думи (телефон, наденица, маймуна, копче, книга, зеле, стъкло, мишка, корем, картон, ферибот, Коледа) без изпитание, дори и в противоположен ред. Това е с помощта на странните картини на Браун, които съчетават всяка дума със идната - набиране на ротационен телефон с наденица, маймуна, която ти закопчава ризата... Правилото е: Избирайте ярки изображения! Колкото по-нестандартни, толкоз по-добре.

За напредъка възраст нямаДоказателството е лондонски таксиджия, който е съумял да запомни местоположението на 25 0000 улици и 20 000 забележителности, а е в своите 40. „ Абсолютно всеки може. “, споделя Кейти Ченелс, някогашна таксиметрова шофьорка. Най-важното е „ да се научиш да учиш “. След това просто поддържаш форма. И в това няма нищо непостижимо, всичко е „ работа, работа, работа “. За да запомни по-трудните места, Ченелс употребява още два трика - използването на мнемоника (изкуство и техника за запаметяване, учредена на теорията на асоциативността) и авансово запознаване с историята на града.

Позволете си да грешитеПроучване, оповестено по-рано тази година, изследва „ резултата на отклоняване “ и сочи, че допускането на съзнателни неточности може да насърчи паметта. Когнитивните качества при лицата, които съзнателно са позволили неточности, са почти два пъти по-големи от тези на лицата, които непосредствено показват верния отговор. Наистина мозъкът и паметта са загадъчни!

Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР