При откриването на завода в Пазарджик премиерът Борисов обяви, че

...
При откриването на завода в Пазарджик премиерът Борисов обяви, че
Коментари Харесай

Германската Kostal откри завод за авточасти в Пазарджик след Смолян

При откриването на завода в Пазарджик министър председателят Борисов разгласи, че напълно скоро се чака нова авто инвестиция, която ще е в Плевен и ще е за към 100 млн. евро

В предприятието в Пазарджик след време ще работят 1700 души. Още по тематиката
Приходите на най-бързо увеличаващите бизнеса си 50 компании нарастват приблизително с 46% през 2016 година

Девет милиарда лева е цената на създадената продукция през 2016, което е с 500 млн. лева повече от 2015 година

Производството на автомобилни съставни елементи ще продължи да се усилва през идващите години

Приходите на завода на немската Kostal в Смолян са скочили тройно през последните три години

Предприятието ще е българско-германско и от края на годината ще създава елементи за BMW, VW и Ford
Вълната с нови фабрики за авточасти доближи до Пазарджик – там фабрика за съставни елементи публично откри немската фамилна компания Kostal. Предприятието в Пазарджик в действителност работи от април, има над 300 чиновници и работи по контракт с Audi. Освен него Kostal има и цех в Смолян от 2011 година, в който има близо 1000 служителя.

Новото дружество се намира на мястото на някогашния " ЗММ Металик " и прави лостове и модули за кормилни уредби, като ще изнася за множеството най-големи автомобилни гиганти в Европа като Volkswagen, Renault Nissan, BMW, Daimler, Ford и други " Общо до момента компанията ни е вложила към 32 млн. евро в България ", съобщи изпълнителният шеф на фамилната компания Андреас Костал. От тази сума капиталовложенията в завода в Пазарджик са 12 млн. евро. Идеята е до края на годината в него да работят 500 чиновници, а до пет години заетите да бъдат 1700 души. Така със чиновниците в Смолян общият личен състав на немската група в България ще доближи към 2700 души. Към тях се прибавят и към 65 софтуерни експерти и разработчици в София, които обслужват цялата група.

Новината е добра и за развиването на Пазарджик, където огромни високотехнологични фабрики до момента нямаше. Точно неналичието на конкуренция от машиностроителния бранш е била измежду аргументите за избор на града. Той е със междинни индикатори – безработица от 7.7% (колкото е междинната за страната) и заплати много под междинното равнище - от 819 лева при 1036 лева за България.

С ново сдружение

За новия цех Kostal сътвори настрана сдружение – " Костал България Аутомотив ", което купи парцела от 60 декара в индустриалната зона в Пазарджик и извърши главен ремонт на старите здания в региона. Първоначално концепцията за плана беше на притежателя на производителя на пластмасови съставни елементи " Арексим " Кирил Асенов, който работи с Kostal и в Смолян. Впоследствие немската компания сама влага в земя и построяването на актуалния цех. Според имотния указател парцелът е закупен предишния септември в договорка за 6.5 млн. лева Производствените площи занапред ще се уголемяват - сега има цехове с обща повърхност от към 10 000 кв. м, като продължава прибавянето на ново съоръжение в тях, а след време могат да се отворят нови 15 000 кв. м.

Според Андреас Костал новото дружество ще доближи продажби от към 20 млн. евро през тази година, а упованията са целият бизнес на групата в България след пет години да носи доходи от към 180 млн. евро. За предходната година оборотът на другото сдружение на групата – " Костал България ", което дава отговор за активността в Смолян доближи доходи от 128 млн. лева Според шефа на локалния цех Мартин Сикора разширението в Пазарджик е станало, откакто за пет години е бил доближат цялостният потенциал в планинския град. В него също се създават лостове и модули за кормилни уредби, а " Арексим " е един от доставчиците на предприятието.

Бъдещи вложения за 100 млн. евро

Разширението на производството ще стане след продължаващи вложения в Пазарджик, Смолян и в човешки запаси. Очакванията на немското сдружение са да влага общо 100 млн. евро в България до 2022 година В същото време продължава и търсенето на квалифицирани експерти, като съгласно Андреас Костал към този момент компанията се оправя сполучливо с тази задача. " Около 5000 души от Пазарджик пътуват, с цел да работят в близкия Пловдив. Ще се веселя да задържим най-малко дребна част от тях тук ", съобщи пред " Капитал " изпълнителният шеф на Kostal, който е четвърто потомство отпред на стогодишната фамилна компания. Българското сдружение образова новите си чиновници, както в настоящия си цех в Смолян, по този начин и в предприятията си в Чешката република. В световен проект групата участва в 46 местоположения в 21 страни на четири континента и има над 17 000 чиновници. Приходите й за 2016 година надвишават 2.3 милиарда евро.Авточасти – в над 80 завода в България

На откриването участваха и министър ръководителят Бойко Борисов, както и някогашният президент Росен Плевнелиев. Според Плевнелиев в бранша за автомобилни съставни елементи към този момент са заети над 40 000 души в 80 завода в цялата страна. Борисов пък загатна, че напълно скоро се чака нова инвестиция, която ще е в Плевен и ще е за към 100 млн. евро. Общите доходи на фирмите в този отрасъл надвишават 3.5 милиарда лева, а тук участват вложители от Германия, Франция, Япония, Белгия, Филипините, Съединени американски щати и други страни, както и значително български поддоставчици. Освен идването на нови играчи, доста от настоящите компании не престават да уголемяват мощностите си тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР