При осигурителен стаж от различни категории труд трудовият стаж от

...
При осигурителен стаж от различни категории труд трудовият стаж от
Коментари Харесай

Важно при пенсионирането: Ако в годините сте работили в различна категория труд

При застрахователен стаж от разнообразни категории труд трудовият стаж от първа и второкласен се трансформира в трета по реда на член 104, алинея 2-8 от Кодекса за обществено обезпечаване. При пенсиониране осигурителният стаж се трансформира, като три години от първа категория или четири години от второкласен се зачитат за пет години стаж от трета категория.

За лицата по член 69 КСО от летателния състав на реактивната авиация, екипажите на подводните съдове и от водолазния състав една година фактически изслужено време се зачита за три години застрахователен стаж от трета категория. Съветите са на доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право и основател на платформата mywork.

За лицата по член 69 КСО от летателния състав на витломоторната авиация, парашутистите, служещите в групите за защита към граничните полицейски сектори и на надводните кораби една година фактически изслужено време се зачита за две години застрахователен стаж от трета категория.

За лицата по член 69 КСО при присъединяване в интервенции и задачи отвън територията на страната с висока степен на риск, както и при присъединяване в бойни дейности или във военно време, една година фактически изслужено време се зачита за три години застрахователен стаж от трета категория.

За лицата по член 69 КСО при присъединяване в интервенции и задачи отвън територията на страната с ниска степен на риск една година фактически изслужено време се зачита за две години застрахователен стаж от трета категория.

Осигурителният стаж на лицата по член 69а от КСО се трансформира, като 4 години застрахователен стаж на служба “балерина, балетист или танцьор " в културни организации се зачита за 5 години застрахователен стаж от трета категория труд.

За служащите, инженерно-техническите експерти и управителните чиновници до началник на сектор в това число, заети на работа подземен в подземните рудници, в подземните геологопроучвателни и хидротехнически обекти, в тунелното и подземното минно строителство, една година застрахователен стаж от първа категория се зачита за три години застрахователен стаж от трета категория.

Осигурителен стаж, зачетен от друга страна, с която Република България ползва интернационален контракт в региона на общественото обезпечаване, като положен при характерни условия на труд, подобаващ на първа и второкласен труд по българското законодателство, се взема поради при преценка на правото на пенсия в неговата календарна дълготрайност, без да се трансформира по реда на член 104, алинея 2-9 от КСО, освен в случай че в интернационален контракт е планувано друго.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР