При операции на ГДБОП са разбити две организирани престъпни групи,

...
При операции на ГДБОП са разбити две организирани престъпни групи,
Коментари Харесай

Как фалшификаторите работят рамо до рамо с трафикантите на хора у нас

При интервенции на ГДБОП са разрушени две проведени незаконни групи, занимавали се с правене на подправени документи и с трафик на хора през България.

Операциите са извършени на 16 и 17 март от чиновници на ГДБОП и сътрудниците им в София и областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Русе, Разград, Сливен и Ямбол.

Действията са координирани от Европол и SELEC, а задачата е обезвреждане на проведена незаконна група, изготвяла и разпространявала фалшиви документи за идентичност и друга такава, занимавала се с трафик на мигранти от Албания, през България за Англия, Съединени американски щати и Канада, употребявайки подправени документи. 

При неутрализирането на първата група са арестувани 10 български жители, част от тях - престъпно проявени и осъждани за сходен жанр закононарушения. Петима от участниците са арестувани на територията на София.

На един от адресите, в багажника на лек автомобил, паркиран в парцела, са открити 5114 фалшиви банкноти с номинал 100 евро.

На различен адрес са открити голям брой документи за идентичност – български паспорти и персонални карти, турски, датски, румънски и испански паспорти, албански удостоверителни документи за работа, голям брой фотоси паспортен формат. Иззетите документи са предадени за експертиза за определяне на истинността им, посочи заместник-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев.

Още петима души са арестувани на територията на Пловдив. На един от адресите е открита работилница за направа на фалшиви документи. Оттам са конфискувани копия на персонални документи, флаш памети, ламинатор, компютърна настройка и принтер.

В рамките на интервенцията са осъществени претърсвания и на адрес в Русе, чийто жител е арестуван. Оттам са конфискувани българска персонална карта и удостоверение за ръководство на моторно транспортно средство – документи на трето лице и оповестени за откраднати, две фалшиви банкноти с номинал 200 евро и 22 фалшиви банкноти с номинал 20 евро.

При претършуване на жилище в Твърдица, чийто притежател е арестуван, са открити и конфискувани портативен компютър и флаш памети.

При осъществената интернационална полицейска интервенция е обезвредена и проведена незаконна група, занимавала се с трафик на мигранти от Албания за Англия, Съединени американски щати и Канада, употребявайки подправени документи.

Информацията е подадена към службите ни от Албания, заяви старши комисар Темелакиев.

За да стигнат до Англия, мигрантите са заплащали за „ услугата “ 7000 паунда, а за Съединени американски щати и Канада - от 25000 до 30000 щатски $. Престъпната активност е била разпръсната на териториите на Албания, България, Испания, Доминиканската Република и Съединени американски щати.

По първични данни през годините от тази „ услуга “ са се възползвали хиляди искащи да стигнат до Англия, Съединени американски щати и Канада. Реализираната облага от незаконната активност варирала към 15 милиона щатски $.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР