При обявяването на състава на служебния кабинет кандидатът за служебен

...
При обявяването на състава на служебния кабинет кандидатът за служебен
Коментари Харесай

Боряна Димитрова, Алфа Рисърч: Ако има смени в кабинета Главчев, ще са една-две

При оповестяването на състава на служебния кабинет претендентът за длъжностен министър председател Димитър Главчев уточни, че предлага Калин Стоянов за вътрешен министър след доста двоумения. 

" Най-трудното ми решение и най-вече се двоумях, няма да скрия, за Калин Стоянов. Вчера оставката на професионалното управление на Министерство на вътрешните работи в лицето на основния секретар безусловно наклони дефинитивно везните в негова изгода. Представете си какво щеше да стане, в случай че и професионалното управление е в оставка и сменим и политическото в лицето на министъра - не мога да поема подобен риск. Има прозорец за диалози, само че не виждам кой би ме убедил да върша промени в състава на служебния кабинет ", уточни Главчев пред президента и по-късно пред публицисти. 

Решението на Живко Коцев от през днешния ден да не се отдръпва от Министерство на вътрешните работи обаче трансформира картината. Преди това да стане ясно, Боряна Димитрова предвижда, че е допустимо да има " промени на състава да има, само че това ще са евентуално един, двама ". А прогнозата ѝ за идващите три дни бе, че служебният министър председател Димитър Главчев ще покаже твърда позиция и няма да смени противоречивия вътрешен министър Калин Стоянов. Тя дефинира Стоянов като " не ябълката на раздора, а боксова круша на раздора ". 

" Интересно е по какъв начин ще се развива ролята и присъединяване на Министерство на вътрешните работи в изборния развой. Главчев направи ловък пиарски ход и се срещна със синдикатите в Министерство на вътрешните работи , и сподели, че те упорстват за оставането на Калин Стоянов. За мен този пост ще остане за Калин Стоянов и не чакам в апелите за преосмисляне на състава на служебния кабинет да бъде заменен. И ще продължи напрежението в предизборната акция ".

В предложенията на Главчев за министри се основава напрежение към Министерство на вътрешните работи и електронното ръководство, показа мнението си социологът.

За състава на служебния Министерски съвет Димитрова съобщи, че препоръчаните министри са предстоящи, без ярки политически фигури. " Смятам, че е политически уравновесен, а не политически безпристрастен. Виждам палитра от политически лица и това се вписва в логиката на конституционните промени - претендентите за министър председатели да се избират от избран кръг, само че да не са ярки политически фигури ", разяснява още Димитрова.

Димитрова изрази мнението си, че има " целеустремено опазване на фигури от досегашния кабинет, което е поклон към политическите партии, които управляваха до момента - Георги Гвоздейков - превоз, и Галин Цоков на МОН.

" Важно е да следим работата на този длъжностен кабинет и той да се придържа към главната рамка - образуване на изборите, обезпечаване на обикновено деяние на администрацията и непредприемане на крупни придвижвания по връзки на контракти. Имаше длъжностен кабинет на Радев, който смени регионалните шефове, шефовете на ОДМВР. И този длъжностен кабинет да не подписва контракти, които ще са противоречиви - " 30-годишен с Боташ ", прикани Боряна Димитрова. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР