При обсъждането на бюджета за 2022 г. ще бъде поискан

...
При обсъждането на бюджета за 2022 г. ще бъде поискан
Коментари Харесай

Иван Иванов: Ще поискаме увеличение на държавните помощи в земеделието

При разискването на бюджета за 2022 година ще бъде пожелан повишен запас за държавни помощи в земеделието. Това разгласи пред министърът на земеделието Иван Иванов.

Моментът е извънредно неподходящ за българското земеделие – една от аргументите е високата цена на енергийните запаси, уточни той. По думите му производителите са под напън и това неизбежно ще се отрази на цената на крайните артикули.

Относно Стратегическия проект за земеделието през идващите 7 години Иванов разясни, че документът, по който се работи към този момент две години, ще бъде импортиран в края на февруари – началото на март.

Таван за дотациите и комасацията - противоречиви моменти на договарянията в бранш „ Земеделие “

Таванът на заплащанията е измежду основните моменти, които ще се разискват, като има няколко създадени разновидността.

На външен оценител ще бъдат предоставени финансовите ограничения, които ще се вземат и които са били отлагани през последните две години, посочи Иванов.

Стратегическият проект ще бъде обсъждан тази седмица с другите браншови организации.

В Европейската прокуратура от служебния министър проф. Христо Бозуков са изпратени сигнали за нередности, свързани с отглеждането на животни, добави министърът на земеделието.

„ Буквално има война за земя. По една или друга причина са се намесили разнообразни играчи. Едни са притежателите на земята, други са ползвателите, настрана имаме един пласт от аграрни производители, които хем са ползватели, хем са притежатели, с големи количества земя. Оттам идват и тези забележки на по-малките аграрни производители, че са ощетявани за сметка на по-големите. Този дисбаланс имаме задачата да го решим “, разяснява Иван Иванов в предаването „ Преди всички “.

От 2023 година ще се вкара електронна система за мониторинг на площите, заяви още земеделският министър.

„ Тоест субективният фактор да остане извънредно най-малък. Основно ще бъде по електронен път, тъй че хората няма да се бъркат. “

„ Напоителни системи “ би трябвало да се оздравява и да престанат разпознатите порочни практики, посочи Иванов. Проверките би трябвало да приключат идната седмица и при данни за нарушавания те ще бъдат изпратени на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата.

„ Данните, които получаваме, приказват за едно редовно източване на сдружението. Това нещо би трябвало да спре и то незабавно. “

Една част от управлението на сдружението към този момент е заменено, стана ясно от думите на Иванов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР