При обсъждането на бюджета за 2020 г. управляващите отхвърлиха предложението

...
При обсъждането на бюджета за 2020 г. управляващите отхвърлиха предложението
Коментари Харесай

България е пред наказателна процедура заради промените в партийното финансиране

При разискването на бюджета за 2020 година ръководещите отхвърлиха предлагането на Българска социалистическа партия да отпадне скандалната корекция за неограниченото финансиране на партиите от бизнеса

© Анелия Николова Докато депутатите се караха в пленарната зала за размера на държавната дотация за партиите по време на разискването на бюджета в Народното събрание в четвъртък, специалисти на правосъдното министерство би трябвало да са обяснявали пред Бюрото на Групата страни против корупцията (GRECO) в Страсбург кое е наложило да се трансформират разпоредбите за финансирането на партиите и да се позволи неограниченото приемане на средства за прехрана на обединенията и за предизборните им акции от бизнеса.

Става въпрос за смяната в Закона за политическите партии от юли, с която ГЕРБ и Движение за права и свободи постановиха фрапантното понижаване на държавната дотация за политическите партии от 11 лева на 1 лева за извоюван глас, както и опцията те да се финансират безкрайно от физически и юридически лица. Президентът Румен Радев наложи несъгласие на помените, само че в края на юли Народното събрание го отхвърли и по този начин те станаха факт.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За финансирането от бизнеса настояваше Движение за права и свободи, които мотивираха поправката с обстоятелството, че откакто държавната дотация няма да бъде задоволителна за покриването на разноските на партиите, те би трябвало да получат опция да се финансират от други източници най-много от бизнеса.

Преди тази смяна, Законът за политическите партии забраняваше те да получават пари от бизнеса и позволяваше дарения единствено от физически лица, само че с предел до 10 000 лева Това ограничаване беше въведено точно след интернационален напън през 2005 година

Оправданието на ГЕРБ за орязването на държавната дотация беше резултатът от референдума, иницииран от " Шоуто на Слави ", в който 2.5 млн. души поддържаха намаляването на държавното финансиране за партиите до 1 лева, само че броят им не доближи прага, след който вотът им става наложителен за приемане от Народното събрание.

Промяната на разпоредбите стана близо три месеца преди началото на предизборната акция за локалните избори и едно от съмненията тогава беше, че ръководещите се пробват да оставят без финансиране опозицията и по този начин да реализират служебна победа.

Заплаха от нов мониторинг

GRECO е антикорупционна мониторингова конструкция към Съвета на Европа, в която членуват 48 страни, в това число и Съединени американски щати. Целта на организацията е да усъвършенства потенциала на тези страни в битката против корупцията посредством реализирането на мониторинг и партньорски напън.

За интереса на GRECO към проблема с смяната на законодателството за метода на финансиране на партиите се разбра от писмо от министъра на правораздаването Данаил Кирилов, изпратено до ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева и вицепремиера Екатерина Захариева в края на октомври. В него в незабавен порядък се желаят мнения по отношение на измененията, с цел да бъдат показани по време на пленарната среща на GRECO, която се е провела от 2 до 6 декември в Страсбург.

В писмото правосъдният министър предизвестява, че след показване на желаната информация GRECO може да инициира по предписание 34 Ad hoc процедура - при изключителни условия.

Тя се ползва в случаи, когато GRECO реши, че институционалната промяна или законодателни промени в дадена страна, член на организацията, може да доведат до съществено нарушаване на антикорупционните стандарти на Съвета на Европа. В българския случай, в случай че GRECO реши, че смяната в Закона за политическите партии, обвързвана с неограниченото финансиране на партиите от бизнеса, е съществено нарушаване на тези стандарти, може да дефинира докладчици по тематиката и въз основа на направения от тях отчет, да сезира Европейската комисия. Подобна процедура към този момент се е прилагала за Полша, Румъния и Гърция.

Въпреки, че GRECO е организация към Съвета на Европа нейните констатации постоянно са били взимани поради от Европейската комисия в мониторинговите отчети за България.

Само няколко месеца откакто през март 2018 година GRECO заяви, че стартира ad hoc процедура против Полша поради промените свързани със правосъдната власт, Европейска комисия инициира наказателна процедура против страната по същия мотив.

В писмото на Кирилов се напомня, че предходните правила за държавно финансиране на партиите от 11 лева за извоюван на парламентарните избори глас и възбраната за приемане на дарения от юридически лица е била предмет на оценка от страна на антикорупционната организация през 2015 година и заключенията й са били, че България е изпълнила изцяло 13 от общо 16 рекомендации в региона на партийното финансиране.

Ще се промени ли скандалната корекция

GRECO е втората интернационална организация, която се интересува от противоречивите промени в разпоредбите за финансиране на партиите в България. Миналата седмица от Българска социалистическа партия огласиха мнение на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), която предлага напълно да се анулира решението за държавното финансиране на партиите в размер на 1 лева, както и да се отстрани опцията обединенията да получават дарения от бизнеса.

Предложението на Българска социалистическа партия за нарастването на държавната дотация от 1 лева на 8 лева, което беше признато при гласуването на бюджета, предвиждаше и възбрана за финансиране на партиите от бизнеса. Тази корекция обаче, която беше в преходните и заключителни разпореждания на Закона за държавния бюджет, беше отхвърлена от болшинството.

Според Крум Зарков от Българска социалистическа партия поправката може да бъде импортирана още веднъж за разглеждане в Народното събрание след три месеца. " Не сме се отказали от тези планове. Считаме, че финансирането на партиите от бизнеса е безусловно нездравословно и противопоказно. От една страна то слага под подозрение чии ползи пазят партиите, а от друга - дава опция някои партии да си " желаят " дарения, като рекетират бизнеса ", сподели за " Капитал " Зарков.

След трагичното гласоподаване в Народното събрание и приемането на предлагането на Българска социалистическа партия за дотация от 8 лева на глас за смяна в метода на финансирането на партиите заговориха и от ръководещото болшинство. По време на изключителното съвещание на Министерски съвет в събота министър председателят Бойко Борисов назова " див популизъм " орязването на държавната дотация за партиите, което в действителност стана по негово предложение. В същото време той сподели, че ГЕРБ приели предлагането на Българска социалистическа партия за 8 лева под напън и заплаха бюджетът да не бъде признат, само че съобщи, че е разпоредил на финансовия министър Владислав Горанов да направи разбор в какъв размер би трябвало да е дотацията, като изиска да стартира спор по тематиката, както и правила защо може да се харчи дотацията.

От Министерството на правораздаването по този начин и не дадоха отговор на въпросите на " Капитал " за това каква е била позицията на България по време на пленарната среща на GRECO и по какъв начин са били предпазени законодателните промени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР