При необходимост съюзнически войски идват в България, има такова предложение,

...
При необходимост съюзнически войски идват в България, има такова предложение,
Коментари Харесай

Министър Заков потвърди: Да, при необходимост съюзнически войски идват в България

При нужда съюзнически войски идват в България, има такова предложение, съобщи пред публицисти министърът на защитата Драгомир Заков.

" Съюзнически войски може да има и това е планувано в решението на Министерския съвет - там написа " при нужда ". Такава нужда знаете, че има. В българските въоръжени сили има изчезнали качества, които би трябвало да бъдат попълвани и това е късмет за българските въоръжени сили ", сподели военният министър.

Той добави, че към този момент има постъпили оферти от съюзнически страни и министерството работи по тях. Заков обаче не даде детайлности от кои страни идват те и даде обещание спомагателна информация на иден брифинг.

След засекретеното съвещание на комисията по защита министърът изясни, че българската батальонна група ще бъде ръководена от българин и водещата страна ще е България.

В това отношение няма смяна в признатото от Министерски съвет решение:
" НАТО обаче има проекти и тези проекти са задействани - за отбрана на страните членки. В този смисъл е належащо българска батальонна група да бъде под командването на главнокомандващия на въоръжените сили на НАТО. Тя остава на българска територия. Нейният пълководец продължава да бъде българин и водещата страна продължава да е България. "

До 8 бойни самолета от Нидерландия ще бъдат ситуирани в България от 1 април. Това е решило държавното управление във вторник, излиза наяве от оповестен в държавната осведомителна система документ. Решението не бе оповестено от държавната пресслужба.

Нидерландия планираше да изпрати в България изтребители F-35, макар че решението на Министерския съвет не конкретизира какви тъкмо ще са самолетите.

В България ще бъдат ситуирани и 200 нидерландски военни, които да обслужват самолетите.

F-35 обаче няма да се лимитират единствено до задачата Air Policing, която е мирновременна. Този път нидерландските изтребители ще са част от общата противовъздушна и противоракетна защита на НАТО по задачата NATO IAMD. Новата задача е отбранителна и включва всички вероятни дейности за посрещане на враждебни дейности против страните от НАТО.

Нидерландските летци ще могат да извършват задачи по заемане на зона за дежурство във въздуха, осъществяване на прехват на въздушна цел и образно опознаване, разпитване, съпровождане и интервенция.

Засега държавното управление ни не им позволява да стрелят по извършители.

До 15 април пък се удължава престоя в България на испанските бойни самолети " Юрофайтър ", които сега извършват задача по защита на въздушното пространство.

Продължава да няма военна опасност за България във връзка с спора в Украйна, сподели още министърът на защитата.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР