При необходимост Министерството на здравеопазването ще инициира промяна на критериите

...
При необходимост Министерството на здравеопазването ще инициира промяна на критериите
Коментари Харесай

МЗ обмисля промяна в критериите за бонусите на първа линия срещу Covid-19

При нужда Министерството на здравеопазването ще инициира смяна на критериите за погашение на спомагателните хонорари от 1000 лв. за работещите на първа линия против ковид. Целта е да бъдат обхванати всички чиновници, ангажирани с диагностиката, лекуването и превозването на пациенти в изискванията на Covid-19. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов в сряда по време на видеоконферентна среща с шефовете на центровете за незабавна помощ.

Сега в лечебните заведения бонуси по 1000 лева получава стеснен кръг от личния състав съгласно броя на лекуваните пациенти, като кой да получи средства дефинира управлението на лечебното заведение. Спешните медици пък получават спомагателни суми в случай че са взели участие директно при обслужване на заболели с ковид или със подозрение за подобен. Екипите на незабавна помощ са разграничени на такива, които вървят на сигнали за пациенти със подозрение за ковид и такива, които обслужват останалите незабавни положения като инфакти, инсулти и други Гаранция, че някой от общоприетите екипи няма да попадне на инфектиран пациент няма, само че в случай че нямат контакт с потвърдено болен, те не получават спомагателни средства.

Сега министър Ангелов е изпратил писмо до всички центрове за незабавна здравна помощ с искане незабавно да подадат чиновниците на първа линия, които не са получили спомагателните средства. “Целта е от 1 август всеки един, зает в процеса, да получи това заплащане “, съобщи Ангелов. Отново обаче става въпрос единствено за екипите, обслужващи пациeнти с Covid-19 или със подозрение, че са инфектирани.

“При най-лошия вероятен сюжет през есента системата ще бъде по-натоварена поради разпространяването и на други вирусни инфекции. Хората ни към този момент са изморени, разбираме го и желаеме да знаят, че Министерството на здравеопазването стои зад тях “, разяснява Ангелов.

Ръководителите на 27-те центъра за незабавна здравна помощ осведомиха министъра за наличните по структури количества персонални защитни средства, дезинфектанти, както и за изплатените досега спомагателни хонорари от 1000 лева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР