При най-гръмката акция на МВР миналата седмица правото у нас

...
При най-гръмката акция на МВР миналата седмица правото у нас
Коментари Харесай

За разликите и приликите при акциите в президентството и в Банкя

При най-гръмката акция на Министерство на вътрешните работи предходната седмица правото у нас беше узурпирано. Българският народ беше подложен в ролята на фен на една небрежно режисирана екшън продукция с присъединяване на законните управляващи, на силовите структури в България и на самия министър председател в основната роля, която обаче се оказа без безусловно никаква законово опрощение.

Става дума за ареста на водача на най-голямата опозиционна партия в страната и някогашен министър-председател Бойко Борисов, на някогашния финансов министър Владислав Горанов и ПР-а на Борисов - Севделина Арнаудова. В тъмните часове на 17 март тримата бяха шумно арестувани пред телевизионните камери след необичайно известие на Министерство на вътрешните работи, че се води следствие под надзора на Европейската прокуратура. Оттук започнаха и догадките, залаганията, питанията - има ли доказателства и какви за виновността на тримата и в последна сметка защо е акцията.

Часове по-късно Министерство на вътрешните работи изтри известието за ареста на Борисов, Горанов и Арнаудова от формалната си страница, защото се оказа, че следствието освен не е под надзора на Европейската прокуратура, а даже не е и за закононарушение от нейната подготвеност. Така Министерство на вътрешните работи, а на другия ден и министър председателят Кирил Петков, който повтори лъжата, че карцерът е резултат от следствие под давлението на Лаура Кьовеши, забъркаха величествен скандал. За него най-вероятно занапред ще се дават пояснения.

Какво действително се случи? Министерство на вътрешните работи, ръководено от Бойко Рашков, стартира следствие „ по необходимост “ против Борисов, Горанов и Арнаудова. Полицаи влизат в домовете им посред вечеря по сигнал от преди година-две за изнудване не на какъв да е, а на хазартния необут Васил Божков, който се укрива в Дубай поради повдигнатите му от българската прокуратура 18 обвинявания за тежки престъпни закононарушения.

Първото деяние по следствието, което официално оправдава влизането в домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова, за изненада на всички, е разпит на премиера Кирил Петков, който след това се оказа и гарант на самите арести. Прокуратурата не е известена, а претърсванията и изземванията в домовете на тримата са осъществени без глоба (разрешение) на съда, каквито са процесуалните правила в българското законодателство. Борисов, Горанов и Арнаудова са задържани по Закона за Министерство на вътрешните работи, а на другия ден са освободени без обвинявания поради неналичието на годни доказателства.

За да оправдаят неуспеха си и очевидния полицейски произвол, който накърнява главните демократични правила в една правова страна, Бойко Рашков и Кирил Петков упрекнаха прокуратурата в безучастие и трансферираха виновността за разигралия се цирк на обвиняването. Министър-председателят упрекна обществено прокуратурата, че не е изпълнила желанието му да упрекна неговия предходник на премиерския пост, без да се замисля, че присъединяване му в сюжета не просто е на границата на закона, а даже е съображение за покачване на обвиняване за длъжностно закононарушение. Премиерите в някоя европейска страна нямат пълномощия да разпореждат персонално арести, пък било то и на хора, които не харесват.

В желанието си да оправдаят зле скалъпената акция на Рашков и Петков, някои техни поддръжници взеха да напомнят лятото на 2020 година, и по-конкретно 9 юли, когато прокурори влязоха в президентството. Събитие, което съгласно някои анализатори, по-късно е довело Рашков и Петков на власт.

Разликите сред двете акции обаче се прекомерно основни. За дейностите в президентството е обещано авансово позволение от съда - от Софийския боен областен и от Специализирания углавен съд. За претърсванията в Банкя и в домовете на Горанов и Арнаудов такова позволение даже не е желано.

През лятото на 2020 година екипите влизат в служебни пространства и в кабинети поради следствие, обвързвано с президентския секретар по антикорупционни и правни въпроси Пламен Узунов и със съветника по защита Илия Милушев. Това става, откакто към този момент са събрани задоволително данни за започване на следствие и е спазен Наказателно-процесуалния кодекс. С полицията в президентството тогава отиват следовател и наблюдаващ прокурор. Влизат през входа за жители, като даже минават през рамката за металдетектора. Придружава ги чиновник на президентството.

За разлика от този момент, на 17 март т. година полицията влиза в частните домове на трима души по мрачно, без да е уведомила за това нито следовател, нито прокурор, при изискванията на някаква мъглява необходимост. Рови из стаи и килери пред техни близки, пред деца и внуци. Не намира нищо, само че ги води в районното и ги държи 20-ина часа без да се организират каквито и да е следствени дейности с тяхно присъединяване - разпити, очни ставки и прочие

Ако не за необятната общност, то най-малко за служителите на реда с опит би трябвало да е ясно, че Министерство на вътрешните работи работи при „ изискванията на необходимост “, когато има заплаха обвинен да избяга и да се укрие или да извърши закононарушение. Имало ли е сходни подозрения, на какво се основават, никой не споделя. А и къде може да се скрие Бойко Борисов, откакто на всички места го познават?

Акцията в президентството освен е координирана сред службите и прокуратурата, само че е осъществена при съблюдаване на процесуалните правила, при съблюдаване на закона - по този начин, както е гласуван от народните представители.

За разлика от този момент, по проблема „ Борисов, Горанов и Арнаудова “ в този момент, са осъществени ред процесуални нарушавания. Според българския Наказателно-процесуален кодекс закононарушения, осъществени от членове на Министерски съвет (каквито Борисов и Горанов са били в по времето, когато се твърди, че са изнудвали Божков), се проверяват само от следовател. А в тази ситуация следовател не е осведомен за нито едно от дейностите на Министерство на вътрешните работи. И следователите, и прокурорите научават за акцията от медиите. Така, с изключение на при неналичието на глоба от съда, се оказва, че тарашът по домовете нощем е бил осъществен и от незапознат орган.

Покрай съпоставката с акцията в президентството, може би ще си спомните, че хората, които сега са на власт и провеждат противозаконни мероприятия против съперниците си, бяха и в основата на митингите от лятото на 2020 година Те обещаваха смяна в името на народа и закона. След всичко, което се случва в последните дни обаче, поражда въпросът - дали гласоподавателите не са жертва на добре режисирани ходове на един избран клуб по ползи, който стои надалеч от ползите на народа.

Харесваме или не Бойко Борисов и Владислав Горанов, в тази ситуация от последните дни няма значение. От значение е единствено това, че със задържането им, по метода, по който това бе уговорено и направено, станахме очевидци на зле затулен полицейски произвол и на учебникарски образец за превишаване на пълномощията.

А във връзка с премиера - и на вероятно длъжностно закононарушение.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР