При настоящите дългосрочни договори с двете американски централи няма как

...
При настоящите дългосрочни договори с двете американски централи няма как
Коментари Харесай

Дългосрочните договори са предизвикателство за пълната либерализация на енергийния пазар, според Иван Иванов


При актуалните дълготрайни контракти с двете американски централи няма по какъв начин да се ползват така наречен „ контракти за разлики “ и ще има усложнения с излизането им на свободния пазар.

„ Договорите за разлики “ са предизвикателство пред цялостната либерализация на електроенергийния пазар. Те са използвани при ВЕИ и когенерации. При актуалните дълготрайни контракти с двете американски централи (ТЕЦ „ ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово “ и Топлоелектрическа централа „ Контур Глобал Марица Изток 3 “ ) те са неприложими.

Това разяснява в презентацията си в границите на Седмата районна енергийна конференция, проведена от Българския енергиен и минен конгрес (БЕМФ) ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов. По-късно пред публицисти той изясни, че казусът е бил дискутиран с Европейската комисия и тя предлага да се водят диалози и да се търси решение по въпроса.

По думите на Иван Иванов визията на Европейска комисия е, че на свободния пазар би трябвало да излязат тези производители, които дават отговор на насоките за развиване на енергетиката на Европейски Съюз. „ Това важи най-много за ВЕИ, само че също по този начин за когенерациите. Това не важи за дълготрайните контракти, които са подписани в далечни години “, сподели той. В същото време Иванов посочи, че енергийният регулатор не е страна по дълготрайните контракти.

В модела за либерализация на Световната банка се планува двете американски централи да могат да вземат участие на свободния пазар, като разликата сред цената, реализирана на същия този пазар и контрактуваната цена се покрива с така наречен " контракти за разлика ", които могат да идват от специфичен фонд. Намерението в досегашния вид планува това да става посредством Фонда " Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС), който може да бъде преобразуван, или по-точно уголемен.

Заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков в отговор на въпрос на публицисти сподели, че в Министерство на енергетиката няма постъпило публично мнение от Европейска комисия. В същото време той посочи, че екип на Министерство на финансите води диалози с Европейска комисия, а регулатора взе участие в тях. Според информацията обаче тези диалози касаят инспекцията по така наречен „ държавна помощ “.

Преговори сред управляващите и централите не се водят, изясни от своя страна и Иван Цанков, изпълнителният шеф на Топлоелектрическа централа „ ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово “. По думите му няма никакви проблеми договорите за разлика да бъдат прилагани и за топлоелектрически централи, макар че фактически в Западна Европа те до момента са прилагани главно за зелени производители.

" Договорът за разлика е един финансов инструмент и има доста вариации ", сподели още Цанков. Той изясни и разликата по така наречен контракти за разлики сред двете американски централи и ВЕИ-та. На централите произвеждащи „ зелена сила “ се заплаща преференциално единствено създадена сила (т.нар. преференциална цена), а ТЕЦ-овете на въглища има и цена за разполагаемост. Двете цени сега обаче са разграничени и може да се направи скица за покриването посредством контракти за разлики.

Още преди време специалисти разясниха, че най-малко шест са разновидностите за излизане на свободния пазар на двете американски централи и няма проблем с използването на така наречен „ контракти за разлики “.

Сега на процедура топката е в българските управляващи, които би трябвало да реализират баланс сред вложители и консуматори. От една страна те би трябвало да защитят интереса на вложителите, а от друга да намерят вид за отбрана на потребителите.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР