При напълно ваксинирано общество, ще има 50% по-малко заболели от

...
При напълно ваксинирано общество, ще има 50% по-малко заболели от
Коментари Харесай

Д-р Бацелова: Ефективността на ваксината за грип е около 70%

При изцяло имунизирано общество, ще има 50% по-малко болни от грип. Живата назална ваксина обезпечава добър местен имунитет на входа на вируса. Най-правилният миг, в който да се имунизирате, е октомври, само че и през ноември, декември или януари това може да се случи. Около 14 дни организмът построява защита. Това сподели пред NovaNews.bg епидемиологът доктор Христиана Бацелова.
Прочетете още
" Ваксината против грип няма високата успеваемост, като тези против морбили и варицела, които са с около 95%. По-скоро е най-много към 70%. Това не значи, че пациентите не са изцяло предпазени, само че вирусът ще направи пробив при някои от тях. Те обаче ще го прекарват леко. Препоръчва се допустимо по-рано преди епидемията да се сложи ваксина. Грипът протича най-тежко при децата до 2-годишна възраст, хроничноболните, бременните и лицата над 65-годишна възраст - те би трябвало да се имунизират всяка година ", изясни тя.

По думите ѝ есента е пикът на COVID-19, по-късно идва грипът. " Коронавирусът протича по-тежко най-много при лица над 70 години и при деца. Хората с хронични болести би трябвало да са най-внимателни. При тях нещата са най-рискови ", добави д-р Бацелова.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР