При наличие на язвени лезии с неравни ръбчета по езика,

...
При наличие на язвени лезии с неравни ръбчета по езика,
Коментари Харесай

5 важни симптома за рак на езика

При съществуване на язвени лезии с неравни ръбчета по езика, които не заздравяват със седмици и даже месеци или не престават да нарастват, е целесъобразна незабавна консултация със експерт Уши-Нос-Гърло (УНГ). Раничките, които постоянно подценяваме като „ маловажни “, може да са индикация за рак на езика, предизвестява проф. Мелих Гювен Гювенч, УНГ-специалист от болница Acıbadem Maslak в Турция. Заболяването нормално визира пациенти над 40-годишна възраст, по-често мъже, в сравнение с дами. Световната статистика обаче сочи, че през последните години е налице наклонност за увеличение честотата на болестта, в това число при дами и младежи. Добрата осведоменост е от основно значение за слагането на ранна диагноза и надлежно по-добра прогноза за лекуването.

Основният рисков фактор за рак на езика е потреблението на тютюневи артикули и алкохол. Тези, които дъвчат тютюн или пушат лула, са изложени на същия риск като тези, които пушат цигари. HPV (човешки папиломен вирус) също може да аргументи рак на езика, твърди проф. Гювенч. Той показва 5-те най-чести признака при рак на езика и някои значими рекомендации:

Ранички по езика

Язви по повърхността на езика са най-важният признак за рак. Ракът на езика нормално се развива откъм забележимите страни, само че е допустимо да се появи и в други елементи. Тривиалните ранички нормално заздравяват и зарастват в границите на няколко дни, само че би трябвало да внимаваме за такива, които остават дейни по-продължително време. При съществуване на язвена лезия с неправилни краища по езика, която не оздравява със седмици или даже месеци, или продължава да нараства, неотложно се консултирайте с УНГ-специалист. Възможно е и под лигавицата да се развива израстък, който предизвиква необикновена вдървеност на езика.

Бучка на шията

Когато израстък се популяризира в лимфните възли, това предизвиква оток. Следете за подутини на врата, които нарастват дълготрайно в течение на седмици или месеци без усъвършенстване, и стават по-твърди и по-слабо преносими с времето, защото се прикрепват към заобикалящите ги тъкани от вътрешната страна. Те могат да бъдат индикация за рак.

Промени в говора

Ракът на езика може да се отрази на подвижността на езика. Невъзможността да се движи вярно езика надлежно може да повлияе на речта.

Болка и кървене на езика

Рак на езика може да аргументи болежка, а при по-напреднали случаи и кървене от лезиите в региона на езика. При напреднали тумори остра болежка може да засегне и ушите.
Лош мирис

„ С напредването на тумора, мъртвата тъкан в устата, наричана „ некротична тъкан “, утежнява оралната хигиена и може да докара до неприятен мирис “, изяснява УНГ-специалистът проф. Мелих Гювен Гювенч.

Ранната диагноза е от основно значение!

Както при всички типове рак, по този начин и при рака на езика рано поставената диагноза е доста значима, отбелязва проф. Мелих Гювен Гювенч. Окончателната диагноза се слага с биопсия, което включва взимане на проба от лезията и осъществяване на патогенен разбор. В ранен етап туморите могат да бъдат отстранени хирургически до здрава тъкан, като оставащата тъкан всекидневно е задоволителна, с цел да извършва функционалностите си. В напреднал етап може да се наложи премахване на забележителна част от органа и следваща реорганизация с трансфер на лични тъкани от мускулите и кожата на пациента посредством микрохирургия. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР