При надзорната проверка на Топлофикация София ЕАД, която Държавна агенция

...
При надзорната проверка на Топлофикация София ЕАД, която Държавна агенция
Коментари Харесай

Седем акта за административни нарушения ще бъдат съставени на Топлофикация София след проверка на ДАМТН

При надзорната инспекция на " Топлофикация София " ЕАД, която Държавна организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) направи, са били осъществени инспекции в 106 абонатни станции, като са били инспектирани на местата на приложимост 106 топломера и 107 водомера пред подгревателите за битово горещо водоснабдяване. Установено е, че три водомера са без знаци от следваща инспекция, която се изисква по Закона за измервания, а четири топломера имат знаци единствено на електронния блок, само че на един от съставените елементи им липсват такива. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция основният шеф на Главна дирекция " Метрологичен контрол " в Държавната организация за метрологичен и механически контрол Павлина Данаилова.

Най-често срещаните несъответствия са свързани с потреблението на топломери и водомери, които са без знак от осъществена следваща периодическа инспекция, добави Данаилова. По думите й това, че топломерите и водомерите, които все още на инспекцията са били без съответния знак, не значи, че те не мерят вярно, тъй като знакът може да липсва по разнообразни аргументи. Тя добави, че при подозрения за метрологичните и техническите характерности на водомерите и топломерите жителите или юридически лица могат да изискат метрологична експертиза, която се прави от Българския институт по метрология. Проверката е за сметка на тези, които са я поискали.

По Закона за измерванията плануваните наказания са от 200 до 500 лв.. За установените при инспекцията нарушавания ще бъдат формирани 7 акта за определяне на административни нарушавания, след връчването им ще бъдат издадени и наказателни постановления, като по Закона за измерванията плануваните наказания са от 200 до 500 лв., сподели специалистът.

Освен актове, се сформират и протоколи със наложителни наставления, в които се показва, че тези средства за премерване би трябвало да бъдат извадени от приложимост. До десетина дни нормално идва противоположна реакция на съответната топлофикация, че предписанието на ДАМТН е изпълнено, посочи специалистът. Тя уточни, че обвързване е на доставчиците на сила да употребяват средства за премерване, които дават отговор напълно на Закона за измерванията.

Периодичността на инспекциите на топломерите и водомерите е избрана със заповед на ръководителя на ДАМТН, като за топломери тя е на всеки две години, а за водомерите, съгласно техния номинален или непрекъснат разход, е пет или две години.

Последните години ДАМТН всяко първо тримесечие на годината в границите на отоплителни сезон прави инспекция на всички топлофикационни сдружения в страната, разяснява специалистът и добави, че неналичието на знаци от следваща инспекция са измежду най-честите открити нарушавания. Винаги е допустимо да се направи и спомагателна инспекция по сигнали на физически или юридически лица, добави тя. Метрологичната инспекция на това дали топломерите и водомерите имат отклонения се прави от оправомощени от ръководителя на ДАМТН юридически лица в специфични лаборатории, с които съответните топлофикации са сключили контракти.

Грижа на топлофикациите е на всеки две години да заявят при оправомощените лица сходни инспекции, а ДАМТН всяка година ревизира дали те са изпълнили това си обвързване, заключи специалистът. Тя подсети, че Агенцията няма отношение към качеството на предоставяната ни от топлофикациите услуга или към изчисляването на дължимите сметки. 

Държавната организация за метрологичен и механически контрол стартира на 24 януари инспекцията на " Топлофикация София " ЕАД. Тя бе в границите на одобрения годишен график на Агенцията. 

Проверката следи за съблюдаване на отговорностите на сдружението по Закона за измерванията (ЗИ), в качеството му на разположение, употребяващо при доставка на топлинна сила средства за премерване (топломери и водомери), за реализиране на търговски заплащания по смисъла на член 5 от ЗИ. 

Ежегодна инспекция на " Топлофикация София " ЕАД е осъществена и през първо тримесечие на 2022 година, като са тествани в 80 абонатни станции на местата на приложимост 80 топломера и 78 водомера пред подгревателите за битово горещо водоснабдяване. Средствата за премерване са тествани на външен оглед, за техническа редовност, вярна приложимост и съществуване на знаци от метрологичен надзор. Установено е, че в седем абонатни станции от " Топлофикация София " ЕАД се употребяват седем топломера без знаци от метрологичен надзор. За установените нарушавания на " Топлофикация София " ЕАД са формирани и връчени седем акта за определяне на административно нарушаване за несъблюдение на отговорностите му по член 44, т. 4, вр. член 43, алинея 1 от ЗИ и са връчени на сдружението седем наказателни постановления.

От пресофиса на публичния бранител оповестиха на 9 февруари, че омбудсманът Диана Ковачева е поискала от ръководителя на Агенцията да бъде осъществена надзорна метрологична инспекция за съблюдаване отговорностите на " Топлофикация София " ЕАД по Закона за измерванията по отношение на употребяваните топломери и водомери в абонатните станции.

Поводът са голям брой тъжби от битови клиенти на столичната топлофикация в здания - етажна благосъстоятелност, които се оплакват от високите сметки за ползване на топлинна сила. Хората показват, че измерването и отчитането на потреблението на топлинна сила за търговски цели се прави по общи водомери и топломери в абонатните станции, които са благосъстоятелност на топлопреносното дружество, показаха тогава от пресофиса на омбудсмана.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР