При моноблок РС-тата компютърът и мониторът са интегрирани в един

...
При моноблок РС-тата компютърът и мониторът са интегрирани в един
Коментари Харесай

Търсенето на моноблок компютри рязко намаля


При моноблок РС-тата компютърът и мониторът са интегрирани в един блок
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалният пазар на лични компютри във форм-фактор моноблок, или „ всичко в едно ”, понижа доста през 2022 година на фона на мощното търсене година по-рано. Това сочат данни на анализаторите от тайванската компания DigiTimes Research.

През четвъртото тримесечие на 2022 година на международния пазар са доставени към 2 милиона моноблок РС-та (в които компютърът и мониторът са интегрирани в един блок), което е с 15% по-малко от предходното тримесечие и с 44% на годишна база. За цялата предходна година доставките на такива компютри са намалели с 25% – до 11 милиона единици.

В интервала октомври-декември 2022 година моноблок РС-тата заемат под 10% от международния пазар на настолни компютри, което е по-малко от каузи им в предходните тримесечия на предходната година, отбелязва Digitimes Research.

Ситуацията в сегмента на компютрите „ всичко в едно ” се оказа по-лоша, в сравнение с пазара като цяло, защото тези РС-та бяха купувани по-активно от търговци и дистрибутори за бъдеща приложимост на фона на скока в продажбите от 2021 година В допълнение, фирмите са по-склонни да купуват
Всичко за Вашата сватба
елементарни настолни компютри, в сравнение с „ всичко в едно ”.
още по темата
Поради тези фактори анализаторите чакат понижаване на каузи на моноблок РС-тата на пазара на настолни компютри да продължи. Прогнозата сочи, че през първото тримесечие на 2023 година пазарът ще падне с 10% по отношение на Q4’2022, а на годишна база – с 40%.

Най-големият производител на моноблок компютри HP Inc. и четвъртият по величина снабдител Apple записват спад в доставките през четвъртото тримесечие на 2022 година с към 25% на годишна база. HP, която имаше високи равнища на ресурси в своите канали за продажби, забави доставките през последното тримесечие и се концентрира върху продажбата на залежалите бройки.

Що се отнася до Apple, тук въздействат мощните продажби на iMac през 2021 година и влошаващата се макроикономическа обстановка, заради което търсенето на високопроизводителни устройства „ всичко в едно ” понижа. Второто място по продажби на компютри „ всичко в едно ” през четвъртото тримесечие на 2022 година заема Lenovo, а на трето място е Dell.

Глобалните доставки на всички типове лични компютри в интервала октомври-декември 2022 година възлизат на 65,3 милиона единици, което е спад от 28,5% по отношение на
Всичко за Вашата сватба
същия интервал на 2021 година, по данни на Gartner. Спадът през четвъртото тримесечие е най-силният, откогато Gartner следи този сегмент от районен съд пазара.

За цялата 2022 година доставките на лични компютри са намалели с 16,2% по отношение на миналата година – към 286,2 милиона броя. Според специалистите на Gartner, упованията за световна криза, ускоряването на инфлацията и покачването на главните лихви в света са оказали съществено въздействие върху продажбите на компютри.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg