При мен списък с имена не е пристигал, заяви и.ф.

...
При мен списък с имена не е пристигал, заяви и.ф.
Коментари Харесай

Какво е свършила прокуратурата по сигналите за натиск над магистрати, свързани с Нотариуса?

" При мен лист с имена не е пристигал ", съобщи и.ф. основният прокурор Борислав Сарафов пред членовете на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС). Той е поканен на чуване във връзка сигнали за така наречен частен клуб за магистрати " SS ", листата с имена на настоящи съдии и прокурори, посещавали клуба, за който заяви депутатът от " Демократична България " Атанас Атанасов, както и във връзка информацията за извършен напън върху съдии от ликвидирания преди две седмици Мартин Божанов, с прякор " Нотариуса ". Предложението за чуването на Сарафов и Стайков е на Драгомир Кояджиков от колегията.

На съвещанието на Съдийската гилдия следва да бъде изслушан още журналистът Николай Стайков от Антикорупционния фонд (АКФ) както и арбитър Владислава Цариградска, която също упорства да даде сведения пред кадровиците.

Защо обискът в помещението, употребявано като частен клуб за магистрати, е осъществен след гибелта на Божанов, попита членът на Съдийската гилдия Вероника Имова. " Ритъмът по следствието зависи от наблюдаващите прокурор, даже и да знаех нямаше да ви отговоря, само че не знам за какво ", отговори основният прокурор. Пред кадровиците той показа информация за работата на прокуратурата по два сигнала за напън върху магистрати, които са свързани с убития Мартин Божанов. От думите му стана ясно, че след време инспекциите са били прекъснати.

В началото на съвещанието Сарафов заяви за предизвестие към двамата прокурори, които работят по случая с незаконната активност на Нотариуса. Според Сарафов предизвестието, което те са получили в края на предходната седмица е за " да внимават евентуално в работата, да не бъдат дейни. Тези случаи не може да ги извадим от подтекста на обстановката, разследвайки активността на Мартин Божанов ", разяснява още обвинител номер 1.

Изслушването продължава с въпроси към журналиста Николай Стайков.

Припомняме, че през 2021 година името на Мартин Божанов беше забъркано в следствието на Николай Стайков от АКФ - " Списък за бърз надзор ", в което се споделя за активността на Нотариуса и връзките му с настоящи магистрати.

По време на обиск предходната седмица вътрешният министър разгласи, че с Божанов е свързван частен клуб в столичния кв. " Гео Милев ", в който са се срещали магистрати и до който достъпът бил стеснен със специфични магнитни карти.

Установени са голям брой отводи за формиране на досъдебни производства по линия на Божанов, постановени главно от прокурори от Софийската районна прокуратура. Въпреки това след разстрела от държавното обвиняване обясниха, че се канели до дни да му издигнат обвинявания за имотни измами, пране на пари, насила и опасност към магистрати. Убийството обаче ги попречило.

Правосъдният министър Атанас Славов прикани в понеделник институциите да стигнат до върховете на схемата. " Решимостта ще бъде открита на база импортираните обвинителните актове и дисциплинарни производства, казусът би трябвало да бъде разнищен до дъно ", разяснява министъръти добави, че когато станат ясни имената на магистратите, ще изиска тяхното дисциплинарно наказване. " Има заведение, в което магистрати и политици не би трябвало да влизат ", сподели правосъдният министър.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР