При масирана акция за проверка на шест ГКПП за незаконно

...
При масирана акция за проверка на шест ГКПП за незаконно
Коментари Харесай

Задържаха домашни любимци при опит да бъдат изведени от България с нередовни документи

При масирана акция за инспекция на шест Граничен контролно-пропусквателен пункт за нелегално превозване на животни е арестувана пратка с 16 домашни любимци, няколко други са върнати в местата на генезис. Проверени са към 70 колета с домашни любимци и коне.

Българската организация по сигурност на храните  задържа пратка с 16 домашни любимци (котки и кучета) при опит да се премине с тях прз българо-румънската граница с нередовни документи.

На ГКПП-Дунав мост комисия от чиновници на БАБХ с спряла за инспекция профилирано транспортно средство за транспорт на домашни любимци. Придружителят на животните е показал на контролиращите паспорти за всички животни, само че при инспекцията се открива, че попълнените данни са непълни, липсват и документи за транспорт. Паспортите на животните са арестувани за спомагателна инспекция в ОДБХ–Русе, на превозвача е публикуван акт за административно нарушаване.

Във връзка с откритите нарушавания БАБХ е потърсила подпомагане от „ Икономическа полиция “, а събраните данни ще бъдат предадени на прокуратурата.

Животните са настанени в регистриран, според законодателството подслон, до привършване на инспекцията.

Задържането на животните на Дунав мост е част от масирана акция за инспекция на шест Граничен контролно-пропусквателен пункт в страната (Дунав мост, Дунав мост 2, Калотина, Оряхово, Силистра и Дуранкулак) за нелегално превозване на животни. Действията са по заповед на изпълнителния шеф на БАБХ във връзка зачестили сигнали за незаконен превоз на живи животни, в частност домашни любимци – кучета и котки, и коне. В акцията са тествани към 70 колета с животни.

Комисията, проверяваща превозените животни на Дунав мост е върнала в мястото на тръгване още една пратка с домашни любимци (общо 53 кучета и котки), поради несъответствия в предоставените за тях данни.

На българска територия не е позволен кон с нередовни документи, транспортиран от румънски жители с нелицензиран превоз от Румъния.

Проверяващите на Граничен контролно-пропусквателен пункт Дунав мост 2 са издали на място акт на български жител за превозване на животни без ветеринарномедицински документ и липса на документ за продължителни пътувания, пренасящ домашни любимци в неодобрено и нелицензирано за задачата транспортно средство.

Други колета с кучета е върната назад в България, поради несъответствия в документите им (паспорти), чипове и неотразени данни в Информационната система на БАБХ - ВетИС.

На Граничен контролно-пропусквателен пункт при Силистра е осъществена инспекция на профилирано транспортно средство за транспорт на живи животни, в което са открити 14 кучета. Животните са транспортирани от Беларус към България. При инспекцията е открито, че броят на животните не дава отговор на маркирания в документите, а на адреса с извънредно местодомуване няма регистриран животновъден обект. Заради двете нарушавания транспортното средство не е позволено на територията на България.

При инспекциите на Граничен контролно-пропусквателен пункт Дуранкулак и Граничен контролно-пропусквателен пункт Оряхово няма открити нарушавания. Проверяващите на Дуранкулак и чиновници на Общински подслон – Добрич са се отзовали на сигнал за нерегламентирано прекосяване през Граничен контролно-пропусквателен пункт Русе на 3 кучета. Любимците са настанени в приюта, минали са през наложителните ветеринарномедицински мероприятия, сложени са им чипове и към този момент са намерили осиновители.

Инспекторите на Граничен контролно-пропусквателен пункт Калотина са издали на място един акт на собственик, пренасящ куче без подложен чип и с неточно запълнен паспорт. За две кучета с генезис от други държавни е зародило подозрение за подправяне на съпътстващите ги документи.

По време на акцията на шестте гранични пункта чиновниците са съдействали на украински жители, търсещи краткотрайна протекция, при прекосяването им на българска територия с домашни любимци. На пункт Дунав мост интензивно присъединяване са взели и екипи на Български червен кръст (БЧК), за което БАБХ изрича признателност на доброволците!

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР