При лицата над 80-годишна възраст данните за степента на намаляване

...
При лицата над 80-годишна възраст данните за степента на намаляване
Коментари Харесай

ЕМА: Може да има допълнителни бустерни дози при някои или всички възрастови групи

При лицата над 80-годишна възраст данните за степента на понижаване на отбраната след приложена първа бустер доза към момента са лимитирани, само че заради уязвимостта на тази възрастова група, по-слабия имунен отговор към имунизацията и по-високия риск от тежко протичане на болестта може да се приложи втора бустер доза, при период от 4 месеца заради наличните данни за сигурността и ефикасността на този интервал. Това се показва в взаимно изказване на Европейската организация по медикаментите (EMA) и на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC).

В него се предлага използването на четвърта доза иРНК ваксина на имунокомпрометирани лица да стане част от настоящите акции за имунизация заради вероятен субоптимален имунен отговор на приложени към този момент ваксини против Ковид-19. Двете организации регистрират наличните все още данни и не изключва евентуална нужда от спомагателни бустерни дози при някои или всички възрастови групи. Това изказване не би трябвало да се пояснява като регулаторно решение във връзка с промени в продуктовата информацията за имунизациите, оповестиха от Министерството на здравеопазването.

Препоръките по повод имунизацията против Ковид-19 се изготвят от здравните управляващи на всяка една страна членка на Европейски Съюз.

Възрастните хора, както и всички други, чиито защитни сили са отслабени, са с нараснал риск от тежко протичане на Ковид-19 и следващи затруднения за здравето. При тях вероятността да се наложи болнично лекуване (в това число и интензивни грижи) е доста по-голяма.

Хората над 60-годишна възраст са по-склонни да се разболяват и да боледуват тежко, тъй като с напредването на възрастта имунната система отслабва и все по-трудно реагира на външни офанзиви (каквато в тази ситуация се явява коронавирусът SARS-CoV-2). От друга страна, болшинството от възрастните хора страдат от хронични и други съществени болести – фактор, способствуващ за тежкото клинично протичане на Ковид-19.

Затова Министерството на здравеопазването предлага хората над 60-годишна възраст и предпочитано тези, страдащи от заболявания на обмяната като диабет и/или затлъстяване, от хронични кардиологични, белодробни, чернодробни, бъбречни и други болести, да се имунизират против Ковид-19 допустимо най-рано. Това остава най-ефективният способ за предварителна защита на тежко протичане на заболяването, в това число и при разновидността Омикрон.

Според данните, оповестени на уеб страницата на осведомителната акция на Министерството на здравеопазването за изгодите от имунизациите и имунизацията против Ковид-19 към 8 април 2022 година у нас със приключен имунизационен курс във възрастовата група 60-69 година са близо 380 хиляди души, а с сложена бустерна доза – 190 хиляди Във възрастовата група 70-79 година със приключена имунизация са 284 хиляди, с сложена бустерна доза – 176 хиляди В групата 80+ със приключен имунизационен курс са 87 хиляди души, а с бустерна доза – близо 54 хиляди

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР