При липса на витамин Д са възможни редица проблеми за

...
При липса на витамин Д са възможни редица проблеми за
Коментари Харесай

Липса на витамин Д: симптоми, причини и лечение

При липса на витамин Д са вероятни редица проблеми за цялостното ви здраве.

Витамин D е прочут и като „ безоблачен витамин “, тъй като тялото ви го създава, когато кожата ви е изложена на слънчева светлина. ( 1 )

Този витамин неотдавна притегли доста внимание поради ролята си в имунното здраве, по-специално във връзка с респираторните вируси. Също по този начин е от решаващо значение за здравето на костите и други доста значими функционалности в цялото ви тяло. ( 2 )

Повечето възрастни би трябвало да получават 1500-2000 IU витамин D на ден. Въпреки че някои храни, като мазна риба и обогатени млечни артикули, съдържат този витамин, е мъчно да получите задоволително единствено посредством храната.

Следователно не е изненада, че дефицитът на витамин D е един от най-често срещаните хранителни дефицити в международен мащаб.

Тази публикация преглежда неналичието на витамин D и за какво е значимо да приемате задоволително от него.

Защо витамин D е толкоз значим?

Витамин D е мастноразтворим витамин, който играе сериозна роля за вярното действие на тялото ви, в това число здравето на костите и имунитета. Може даже да помогне за попречване на рак и предотвратяване от няколко хронични положения, в това число: ( 3 )

  • костна загуба
  • меланхолия
  • диабет вид 2
  • сърдечно заболяване
  • множествена склероза

Приблизително 1 милиард души по целия свят имат ниски равнища на витамина. ( 4 )

Витамин D е мастноразтворим витамин, който играе сериозна роля в няколко аспекта на здравето, в това число здравето на костите и имунитета.

Признаци и признаци на липса на витамин Д

Дефицитът на витамин D може да бъде сложен за забелязване, защото признаците може да не се появят в продължение на няколко месеца или години. Понякога може да нямате никакви признаци.

Имайки това поради, въпреки всичко е потребно да знаете какви признаци и признаци да търсите.

Чести болести или инфекции

Една от най-важните функции на витамин D е поддържането на имунното здраве, което ви оказва помощ да се предпазите от вируси и бактерии, които предизвикват заболяване.

Витамин D взаимодейства непосредствено с клетките, които са виновни за справяне с инфекциите. ( 5 )

Ако постоянно се разболявате, изключително при простуда или грип, ниските равнища на витамин D може да са способствуващ фактор. Няколко огромни изследвания демонстрират връзка сред недостиг и инфекции на дихателните пътища като простуда, бронхит и пневмония. ( 6 ) ( 7 )

Редица изследвания откриват, че приемането на до 4000 IU витамин D на ден може да понижи риска от инфекции на дихателните пътища. ( 8 ) ( 9 )

Умора

Чувството на отмалялост може да произтича от редица аргументи, една от които може да бъде недостиг на витамин Д.

За разлика от по-видимите аргументи като стрес, меланхолия и бодърствуване, дефицитът на витамин D постоянно се подценява като евентуална причина за отмалялост.

Едно изследване при 480 възрастни хора свързва недостига на витамин D със признаците на отмалялост. ( 10 )

Освен това, изследване при 39 деца свързва ниските равнища на витамин D с неприятно качество на съня, по-кратка дълготрайност на съня и забавено време за лягане. ( 11 )

Интересно е, че няколко изследвания демонстрират, че прибавянето на този витамин може да понижи тежестта на умората при хора с недостиг. ( 12 ) ( 13 )

Все отново са нужни повече проучвания.

Болки в костите и гърба

Болката в костите и долната част на гърба може да са признаци на липса равнища на витамин Д. ( 14 ) ( 15 )

Витамин D оказва помощ за поддържане на здравето на костите, като усъвършенства усвояването на калция от тялото ви.

Едно изследване при 98 възрастни с болки в долната част на гърба свързва по-ниските равнища на витамин D с по-силна болежка. Въпреки това, огромен проучвателен обзор откри, че тази връзка е непоследователна в други сходни изследвания. ( 16 ) ( 17 )

Преглед на 81 изследвания също откри, че хората с артрит, мускулна болежка и хронична необятно публикувана болежка са склонни да имат по-ниски равнища на витамин D, в сравнение с хората без тези положения. ( 18 )

Все отново са нужни повече проучвания.

Депресия

Дефицитът на витамин D е обвързван с меланхолия, изключително при по-възрастни хора – макар че резултатите от някои изследвания са спорни. ( 19 ) ( 20 ) ( 21 )

Ефектите на добавките с витамин D са смесени, само че някои прегледи са открили, че те оказват помощ за облекчение на признаците на меланхолия. ( 22 ) ( 23 ) ( 24 ) ( 25 )

И въпреки всичко са нужни повече проучвания, с цел да се разбере връзката сред витамин D и депресията.

Нарушено укрепване на рани

Бавното зарастване на рани след интервенция или пострадване може да е знак, че равнищата на витамин D са прекомерно ниски.

Всъщност резултатите от изследване в епруветки демонстрират, че витамин D усилва производството на съединения, които са от решаващо значение за образуването на нова кожа като част от процеса на укрепване на рани. ( 26 )

Ролята на витамин D в контролирането на възпалението и оправянето с инфекциите също може да бъде значима за вярното изцеление.

Едно по-старо изследване при 221 души, 112 от които са имали инфекции на краката, свързани с диабет, откри, че тези с тежък недостиг на витамин D са по-склонни да имат по-високи равнища на възпалителни маркери, които могат да застрашат заздравяването. ( 27 )

В 12-седмично изследване, включващо 60 души с язви на краката, свързани с диабет, тези, които са приемали добавка с витамин D, са имали обилни усъвършенствания в заздравяването на рани спрямо групата на плацебо. ( 28 )

Необходими са обаче спомагателни проучвания. ( 29 )

Загуба на костна тъкан

Витамин D играе решаваща роля в усвояването на калций и костния метаболизъм.

Това е значимо, тъй като едновременното приемане на витамин D и калций оказва помощ на тялото ви да усили оптимално усвояването. ( 30 )

Ниската костна минерална компактност е индикация, че костите ви са изгубили калций и други минерали. Това слага възрастните хора, изключително дамите, в нараснал риск от фрактури. ( 31 )

В огромно наблюдателно изследване при повече от 1100 дами на междинна възраст в менопауза или след менопауза, откривателите откриха мощна връзка сред ниските равнища на витамин D и ниската костна минерална компактност. ( 32 )

Въпреки това, проучванията върху лечението с добавки с витамин D при самостоятелни възрастни хора са дали смесени резултати. Докато някои изследвания демонстрират някои изгоди, като да вземем за пример понижена мускулна болежка, други не са разкрили, че предотвратява фрактури, свързани със загуба на костна компактност. ( 33 ) ( 34 ) ( 35 )

Едно изследване откри, че дамите с недостиг на витамин D не са имали усъвършенстване в костната минерална компактност, когато са приемали високи дози добавки, даже в случай че равнищата им в кръвта са се подобрили. ( 36 )

Въпреки това, съответният банкет на витамин D може да бъде добра тактика за отбрана на костната ви маса и понижаване на риска от фрактури. ( 37 )

Косопад

Много храни и хранителни субстанции могат да повлияят на здравето на косата.

Докато стресът е постоянно срещана причина за загуба на коса, тежката загуба на коса може да е резултат от заболяване или недостиг на хранителни субстанции. ( 38 ) ( 39 ) ( 40 )

По-специално, изследвания свързват неналичието на витамин D с плешивост ареата, автоимунно заболяване, характеризиращо се с тежка загуба на коса. ( 41 ) ( 42 ) ( 43 )

Едно изследване при хора с това положение свързва по-ниските равнища на витамин D с по-тежка загуба на коса. В друго изследване при 48 души с това положение, използването на синтетична форма на витамин D локално в продължение на 12 седмици доста усилва растежа на косата. ( 44 ) ( 45 )

Мускулна болежка

Причините за мускулна болежка постоянно са сложни за установяване. Въпреки това, доказателствата сочат, че при липса на витамин D е вероятната причина за това положение. ( 46 ) ( 47 )

В по-старо изследване е открито, че 71% от хората с хронична болежка имат недостиг на витамин. ( 48 )

Рецепторът на витамин D участва в нервните кафези, наречени ноцицептори, които усещат болежка. Този витамин може също да взе участие в сигналните пътища на тялото ви за болежка, което може да играе роля при хронична болежка. ( 49 )

Няколко изследвания означават, че добавките с високи дози витамин D могат да понижат разнообразни типове болежка при хора с недостиг на витамин D. ( 50 ) ( 51 )

Покачване на тегло и затлъстяване

Затлъстяването е един рисков фактор при недостиг на витамин D.

Едно изследване при възрастни откри допустима връзка сред ниския статус на витамин D и мазнините в корема и нарасналото тегло, макар че тези резултати са по-изразени при мъжете. ( 52 )

Докато дефицитът на витамин D може да се следи в случаи на затлъстяване, са нужни спомагателни проучвания, с цел да се дефинира дали добавката с този витамин оказва помощ за попречване на наддаване на тегло. ( 53 )

Тревожност

Дефицитът на витамин D е обвързван с тревожни разстройства.

Един обзор откри, че равнищата на калцидиол, форма на витамин D, са по-ниски при хора с тревога, както и при тези с меланхолия. ( 54 )

Отделно изследване при бременни дами откри, че съществуването на съответни равнища на витамин D може да помогне за понижаване на признаците на тревога, да усъвършенства качеството на съня и даже да помогне за попречване на следродилна меланхолия. ( 55 )

Все отново са нужни повече проучвания.

Какво предизвиква липса на витамин D?

Дефицитът на витамин D нормално се дефинира като кръвни равнища под 20 ng/mL, до момента в който равнища от 21-29 ng/mL се смятат за незадоволителни. ( 56 )

Въпреки че няма единствено една причина за недостиг, общият ви риск може да е по-висок вследствие на избрани съществени положения или фактори на здравословния метод на живот. Някои от най-честите рискови фактори за недостиг на витамин D са:

  • с тъмна кожа
  • възрастта
  • наднормено тегло или затлъстяване
  • не ядете доста риба или млечни артикули
  • живеещи надалеч от екватора или в региони с малко слънчева светлина през цялата година ( 57 )
  • работа на закрито ( 58 )
  • работа на нощни смени ( 59 )
  • хронично бъбречно заболяване, чернодробно заболяване или хиперпаратиреоидизъм ( 60 )
  • има здравословно положение, което визира усвояването на хранителни субстанции, като болест на Crohn или цьолиакия ( 61 ) ( 62 ) ( 63 )
  • интервенция за стомашен байпас ( 64 )
  • потребление на избрани медикаменти, които засягат метаболизма на витамин D, като статини и стероиди ( 65 )

Хората, които живеят покрай екватора и постоянно се излагат на слънце, е по-малко евентуално да имат недостиг, защото кожата им създава задоволително витамин D.

Докато хората, които постоянно носят слънцезащитен крем навън, също са изложени на нараснал риск от недостиг, потреблението на слънцезащитен крем е значимо за понижаване на увреждането на кожата и риска от рак заради излагане на слънце. ( 66 ) ( 67 )

Липса на витамин D лекуване

Дефицитът на витамин D нормално се лекува с добавки. Ако медицински експерт откри, че имате недостиг, той може да предложи следните варианти.

Оралните добавки са основното лечение за недостиг на витамин D. Можете елементарно да ги закупите без рецепта, само че би трябвало да попитате доктор за рекомендации за дозиране.

Магнезият оказва помощ за активиране на витамин D, тъй че може да желаете да приемате и този микроелемент. ( 68 )

При тежък недостиг лекарят може да предложи витамин D, отпускан по рецепта, който се предлага в доста по-силни дози до 50 000 IU. Вашият доктор може също да обмисли инжекции с витамин D. ( 69 )

Хранителни източници

Яденето на повече храни, богати на витамин D, също може да увеличи равнищата ви. Опциите включват:

  • мазни риби
  • яйчни жълтъци
  • обогатени зърнени храни
  • обогатено мляко и сокове
  • кисело мляко
  • телешки черен дроб

Тъй като слънчевата светлина е натурален източник на витамин D, вашият доктор може също да предложи да излизате навън по-често. Въпреки това, като се имат поради отрицателните резултати от несъразмерното излагане на ултравиолетови лъчи, значимо е да вземете защитни ограничения, като ограничите общото си време на слънце и нанесете слънцезащитен крем.

Тестове за недостиг на витамин D

Обикновената кръвна картина може да ви помогне да определите дали имате липса на витамин Д. Този витамин съществува в кръвта ви в две форми: ( 70 )

  • 25-хидрокси витамин D (25-OH D) или калцидиол
  • 1,25-дихидрокси витамин D или калцитриол

Най-често срещаният тест за недостиг на витамин D е пробата за 25-хидрокси витамин D. Това е по този начин, тъй като 25-хидрокси, или калцидиол, има по-високи концентрации и остава в кръвта Ви по-дълго, което го прави по-лесно за разкриване. ( 71 ) ( 76 )

Може също да съумеете да извършите тест вкъщи, при който сами събирате дребна капка кръв посредством нормално убождане на пръст. Тези проби са налични и комфортни, само че въпреки всичко може да желаете медицински експерт, който да ви помогне да научите резултатите.

Кога да отидете на доктор

Може да е мъчно да се каже дали имате липса на витамин Д, защото признаците може да са незначителни. Освен това е допустимо да имате недостиг на витамин D, без да изпитвате никакви признаци.

Като общо предписание, помислете да помолите доктор да ревизира за недостиг на витамин D, в случай че забележите някакви вероятни признаци и изключително в случай че имате рискови фактори.

Вашият доктор може също да е в положение да изключи други аргументи за някои от признаците, които изпитвате.

Заключение

Дефицитът на витамин D е изненадващо постоянно срещан, само че признаците постоянно са фини и неспецифични, тъй че може да е мъчно да разберете дали имате недостиг или друго здравословно положение.

Ако смятате, че може да имате недостиг, помолете медицински експерт за кръвен тест.

Липсата на витамин D нормално се лекува с добавки, само че може да се нуждаете от съвет от доктор, с цел да получите вярната доза. Увеличаването на излагането на слънце и яденето на повече храни, богати на витамин D, като мазна риба и обогатени млечни артикули, също може да помогне.

Справянето с недостига на витамин D си коства и може да има трайни изгоди за вашето здраве.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР