При ледено катерене по замръзналия Боянски водопад, опитен катерач пада

...
При ледено катерене по замръзналия Боянски водопад, опитен катерач пада
Коментари Харесай

Производствени проблеми отлагат пристигането на първия медицински хеликоптер

При ледено катерене по замръзналия Боянски водопад, умел катерач пада от 20 метра височина. Планинските спасители от хижа " Алеко " потеглят към него.  " Тръгнахме с две моторни шейни, натоварени с доктор, с съоръжение и с вакуум матрак. Спасителите съумяват да стигнат на ход съвсем до Боянския водопад за феноменално бързо време - в границите на 40 минути е обезпечена тази помощ ", изяснява Емил Нешев, шеф на Планинската избавителна работа.

Два часа след подадения сигнал на телефон 112, потърпевшият към този момент пътува с кола за спешна помощ към болница в София.

" Проблемът в последна сметка е още веднъж неналичието на хеликоптер. Да кацне - не, само че в случай че е оборудван с лебедка или с друга система, можеше в действителност да свършим работа за 15 минути ", безапелационен е Нешев.

Велин Андреев е с над 10 години стаж като професионален водач и ще ръководи първия медицински хеликоптер у нас. Казва, че машината е с два мотора от най-новите и даже е оборудвана със ски. 

" Един подобен хеликоптер ще даде опция за кацане на точно такива неподготвени терени - даже в планината, на всевъзможни повърхности. Ограниченията са извънредно дребни, вертолетът е мощен, доста бърз, може би един от най-бързите в своя клас - движи се с към 300 км/ч ", изяснява водачът Велин Андреев.

Няма обаче система за евакуиране на потърпевш от въздуха при неспособност за кацане . И още - няма да може да лети при избрани условия.

" Полетите в условия на обледяване са строго неразрешени. Дори при температура от минус 5 градуса. Не може да се лети и в условия на гръмотевична стихия - строго е неразрешено ", прецизира водачът.

След идването на хеликоптера у нас, той ще премине през тестови полети, регистрация и механически обзор в границите на 15-20 дни. Едва по-късно ще стартира да поема наряди .

" Първият медицински хеликоптер трябваше към този момент да е дошъл у нас. Съгласно контракта това трябваше да стане в края на предходната година, тъй като до 15 декември трябваше да мине през техническото приемане в Италия ", сподели в студиото на bTV Новините Димчо Добрев, изпълнителен шеф на " България Хели Мед Сървиз " - част от екипа, който ще дава отговор за незабавната помощ по въздух у нас.

Добрев призна, че процесът е приключен, само че следва премахване на някои установени противоречие, след което първият хеликоптер ще пристигна в България до края на този месец. Той разясни, че забавянето не е по виновност на възложителя - Министерство на превоза, а поради проблеми при производителя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР